Microsoft obećao da će do 2030. postati "ugljično negativan"

Microsoft tvrdi da će do 2050. ukloniti količinu ugljika ekvivalentu ukupnoj količini emisije Microsofta od osnutka prije 45 godina.

Martina Čizmić | 18.01.2020. / 09:29

Brad Smith, Microsoft (Foto: AFP)

Microsoft je obećao da će postati "ugljično negativan" do 2030. te da će iskoristiti svoju tehnologiju, moć i utjecaj kako bi smanjio emisiju ugljikovog dioksida u cjelokupnom gospodarstvu.

Inicijativom Microsofta, predstavljenom ovaj tjedan, tehnološki si je div zadao cilj da do 2030. eliminira više ugljikova dioksida iz okoliša, nego što emitira svake godine.

Microsoft tvrdi da će do 2050. ukloniti količinu ugljika ekvivalentu ukupnoj količini emisije Microsofta od osnutka prije 45 godina.

Microsoft je objavio da će pritisnuti dobavljače, kupce i političare da smanjuju emisiju ugljika te da će investirati milijardu dolara u iduće četiri godine kako bi ubrzao razvoj tehnologije koja može ukloniti ugljikov dioksid iz atmosfere, što je "tehnologija koja danas ne postoji u potpunosti", rekao je predsjednik Microsofta Brad Smith na prezentaciji plana u Microsoftovom kampusu u Redmondu.

Ovim, kako je rekao Smith, "fantastičnim" projektom, Microsoft postaje tehnološka kompanija koja čini najviše u borbi protiv klimatskih promjera. Primjerice, Microsoftov rival Amazon, obećao je postati "ugljično neutralan" do 2040.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti