Microsoft patentirao novi sustav u kojem će se za pisanje koristiti pogled!

Čovjek je za samo nekoliko desetljeća prešao dalek put od pisaćih mašina do virtualnih gumba na ekranima osjetljivim na dodir, a Microsoft je prije nekoliko dana prijavio patent koji opisuje sustav u kojem bi se, umjesto prstiju, za pisanje, tj. tipkanje, koristio pogled.

Monika Nožić Monika Nožinić | 26.12.2014. / 14:08

Microsoft patentirao novi sustav u kojem će se za pisanje koristiti pogled!

Čovjek je za samo nekoliko desetljeća prešao dalek put od pisaćih mašina do virtualnih gumba na ekranima osjetljivim na dodir, a Microsoft je prije nekoliko dana prijavio patent koji opisuje sustav u kojem bi se, umjesto prstiju, za pisanje koristio pogled.

Sustav je namijenjen prvenstveno onima koji iz bilo kojih razloga ne mogu koristiti ruke i ovakvo što bi zaista moglo biti revolucionarno.

Za razliku od već postojećih, uglavnom sporih rješenja koja zahtijevaju da se pogled dugo zadrži na određenom mjestu, Microsoft taj cijeli proces planira ubrzati uvođenjem kombinacije prepoznavanja obrazaca i stvaranja baze podataka za svakog korisnika.

"Prikupljanjem svih smjerova pogleda od početka unosa do obavijesnog signala da je unos završen, a zatim i obradom svih podataka, riječi ili rečenice bi se na ekranu mogle ispisati odjednom. To bi korisnicima omogućilo da se na svakom slovu zadrže vrlo kratko", navedeno je u patentu.

Naravno, patent ne znači da će proizvod ugledati svjetlost dana, ali znajući da postoje senzori za praćenje pokreta glave, kao i mogućnost da netko u virtualnom svijetu osmisli sustav napredniji od replike tipkovnice, u usporedbi s onim što mogu dobro uvježbani prsti, brži unos pogledom je vjerojatno moguće očekivati.

Foto: Pocketnow

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti