Microsoft popustio pred EU: Teams i Office više se ne prodaju u paketu

Iako je Microsoft zapravo ispunio zahtjeve Europske unije, još uvijek nije jasno, hoće li to biti dovoljno da izbjegnu kaznu zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja.

Martina Čizmić | 02.04.2024. / 08:17

Microsoft Teams (Foto: Microsoft)

 Iako im datum objave možda i nije bio baš najbolje odabran, Microsoft je ipak 1. travnja objavio kako će popustiti zahtjevima Europske unije i svoju aplikaciju za posloven poruke i video, Microsoft Teams, odvojiti od paketa uredskih programa Office. 

Podsjetimo, Teams je postao dio Officea 2017. godine, a 2023. je pod pritiskom EU i prijetnjom kazne, razvdvojila Teams i Office u Europi. 

U svom je blogu Microsoft objavio nove cijene za Office bez Teamsa i sam Teams, uz napomenu kako se cijene mogu razlikovati ovisno o tržištu. 

Također, istaknuli su kako će postojeći korisnici zadržati svoju "objedinjenu" pretplatu, osim ako ju ne žele promijeniti, dok će novi pretplatnici morati kupiti posebnu pretplatu za Office, a posebnu za Teams, ako žele koristiti oba proizvoda. 

No, iako je Microsoft zapravo ispunio zahtjeve Europske unije, još uvijek nije jasno, hoće li to biti dovoljno da izbjegnu kaznu zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja. 

Ako ga proglase krivim, prijeti mu kazna od čak 10% njegovog globalnog godišnjeg prometa.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti