Microsoft priprema prve Windows 10 telefone

Krajem godine u prodaji bi se trebali pojaviti modeli Lumia 950 i Lumia 950 XL koji će na tržištu konkurirati iPhoneu i najjačim Androidima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.07.2015. / 10:00

Microsoft priprema prve Windows 10 telefone

Na internetu su se pojavile nove informacije oko prvih Microsoftovih telefona koji će raditi na nadolazećem operativnom sustavu Windows 10. Riječ je o modelima Lumia 950 kodnog imena Talkman i Lumia 950 XL (Cityman) te su se i u Microsoftu, poput brojnih drugih kompanija, odlučili na 'taktiku dva uređaja', odnosno jednog klasičnog pametnog telefona i jednog phableta. Oba modela, osim što će raditi na novoj verziji Windowsa, imat će i opciju prepoznavanja šarenice oka tako da će se korisnici na taj način moći prijaviti na svoj telefon, a još jedna zanimljiva opcija ovih telefona bit će mogućnost bežičnog punjenja baterije. Lumia 950 Talkman imat će ekran dijagonale 5,2 inča rezolucije 1,440x2,560 piksela, sa stražnje strane imat će 20MP PureView kameru, s prednje strane nalazit će se 5MP kamera za selfije, a telefon će raditi na 64-bitnom osmojezgrenom Snapdragon 808 procesoru.

Ostale opcije uključuju 3GB RAM-a, 32GB memorije koja se može proširiti microSD memorijskim karticama te 3,000 mAh bateriju. Model Cityman, osim većeg ekrana (5,7 inčni rezolucije 1,440x2,560 piksela), ima i bolji procesor (Snapdragon 810) te podršku za Surface Pen, odnosno stylus kakav se koristi na Microsoftovom hibridnom uređaju Surface. Ostale opcije slične su kao i na manjem modelu – 3GB RAM-a, 32GB memorije proširive microSD karticama, 20MP kamera te malo jača baterija (3,300maH). Ovi bi telefoni na tržištu bi trebali konkurirati najjačim telefonima poput iPhonea, Samsungovih Galaxyja, HTC-ovih modela iz One serije i drugih, a njihovo službeno predstavljanje i početak prodaje očekujemo krajem ove godine. 

Izvor: ZDNet

Foto: Windows Central

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti