Microsoft proslavio 40. rođendan

Microsoft, jedna od najuspješnijih IT kompanija, proslavio je jučer 40 godina postojanja.

Monika Nožić Monika Nožinić | 05.04.2015. / 14:30

Microsoft proslavio 40. rođendan

Microsoft, jedna od najuspješnijih IT kompanija, jučer je proslavio 40 godina postojanja.

Kompaniju su 4. travnja 1975. osnovali Bill Gates i Paul Allen, a od malog softverskog proizvođača za Altair računala i kasnije IBM-kompatibilne PC uređaje, od osamdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do danas pretvorila se u najdominantniju softversku kompaniju na svijetu.

Kompanija je u ovom razdoblju "izrodila" tri milijardera (od kojih je Bill Gates najbogatiji živući čovjek) i 12 000 milijunaša, koji su radili u Microsoftu. 

Microsoft danas zapošljava preko 125 000 ljudi diljem svijeta i treća je najvrijednija kompanija na svijetu - ispred nje su samo Exxon Mobil i konkurent Apple, dok im je Google za petama.

Microsoft proslavio 40. rođendan


Iako se posljednjih godina kompanija suočavala s raznim problemima na tržištu softvera, uključujući rast konkurencije, nedostatak ideja i nemogućnost prepoznavanja tržišnih promjena (posebno na području mobilnih uređaja), Windows operativni sustav trenutno se nalazi na preko 90 posto svjetskih računala, dok Microsoft Office i dalje vlada tržištem produktivnih alata. Ostali veliki Microsoftovi brendovi uključuju Xbox, Skype, Windows Server, Bing, Windows Phone/Nokia, Onedrive/Azure (cloud) i druge.

Povodom proslave kompanijinog 40. rođendana, Bill Gates je zaposlenima u Microsoftu poslao pismo u kojemu se više fokusira na budućnost i planove kako bi pridobio još veći broj korisnika. Pismo u cijelosti možete pročitati ovdje.

Foto: TechSpot

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti