Microsoft razvija pametni antivirus pomoću 400 milijuna računala

Microsoft želi pomoću umjetne inteligencije stvoriti zaštitnu mrežu i tako štititi sva računala.

P.K. | 29.06.2017. / 10:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoft se okreće umjetnoj inteligenciji kako bi stvorio sljedeću generaciju antivirusnog softvera. Sam je Microsoft pod ogromnim pritiskom da dostavi sigurnosno rješenje koje će funkcionirati na milijunima računala jer hakeri postaju sve napredniji i podižu uloge.

U posljednjih nekoliko tjedana WannaCry ransomware uništio je preko 200 tisuća računala diljem svijeta, od kojih su mnogi kao operativni sustav imali zastarjele verzije Windowsa. To je Microsoft dovelo u situaciju da mora napraviti ažuriranja kako bi popravio ranjivost svojih starijih sustava.

U svrhu sprječavanja sljedećeg takvog scenarija, nadolazeće ažuriranje oslonit će se na znanje prikupljeno s više od 400 milijuna strojeva koji pokreću Windows 10.

Točnije, ažuriranje će sadržavati širok raspon podataka koji dolaze iz njihovih cloud servisa, kao što su Azure, Endpoint i Office, da bi stvorili antivirus umjetne inteligencije koji može otkriti "ponašanje" zlonamjernih programa, izjavio je Rob Lefferts, direktor programskog menadžmenta za sigurnost Windowsa. Novi će program biti ukomponiran u 'Windows Defender Advanced Threat Protection' te će imati nove opcije poput 'Application Guard' koji će biti baziran na sigurnost internetskih pretraživača, 'Device Guard' i 'Exploit Guard' koji će biti usmjereni na cloud servise.

Ako samo jedno od umreženih računala, koje pokreće Windows 10, otkrije zlonamjerni softver, biti će u stanju stvoriti digitalni potpis softvera te tako automatski zaštiti milijune drugih korisnika diljem svijeta. Zanimljivo je da će i prva žrtva zlonamjernog softvera biti sigurna jer će virus zapravo biti aktiviran u virtualnom prostoru cloud servisa, a ne direktno na uređaju.

Uzevši u obzir da mrežni napadi postaju sve učestaliji i sofisticiraniji, Microsoft smatra da je pravo rješenje umjetna inteligencija, prenosi Cnet. Ističu da je 96 posto otkrivenih napada potpuno novo.

S trenutnim istraživačima koji rade najbrže što mogu, može biti potrebno samo nekoliko sati da u MIcrosoftu razviju adekvatnu zaštitu od onoga trenutka kada otkriju zlonamjerni softver. Upravo je tih nekoliko sati pravo vrijeme u kojem su ljudi doista pogođeni. Korištenje podataka sa servisa Microsoft Office cloud ključna je stavka za razvijanje digitalnih potpisa, naročito jer su posljednji napadi iskorištavali upravo ranjivost Worda.

Ako bi Word počeo distribuirati veće količine podataka u jednom komadu, što nikada ne radi, bili bismo u mogućnosti to otkriti, kaže Lefferts. Za učestale aplikacija, kao što je Word, izrađeni su modeli za učenje.

Ovi će noviteti u početku biti dostupni samo poslovnim korisnicima i tvrtkama, ali može se očekivati da nedugo nakon postati dostupne i ostalim korisnicima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti