Microsoft Xbox One vs. Sony PlayStation 4

Microsoft je predstavio Xbox One, novu generaciju svoje konzole. Sony je PlayStation 4 predstavio još u veljači. Pravo je vrijeme da usporedimo dva vječna rivala.

Zimo Zimo David Franjković | 22.05.2013. / 22:59

Microsoft Xbox One vs. Sony PlayStation 4

Microsoft je predstavio Xbox One, novu generaciju svoje konzole. Sony je svoju novu konzolu, PlayStation 4, predstavio još u veljači. Iako je predstavljanje svatko odradio na svoj način, otkrivajući više ili manje detalja o pojedinim elementima novih konzola, pravo je vrijeme da usporedimo dva vječna rivala.

Dobro je poznata činjenica da će ono što Microsoft i Sony stave u svoje konzole danas, biti de facto standard za proizvođače igara sljedećih nekoliko godina. U slučaju PlayStationa 3 i Xboxa 360 radilo se o 8 godina. 

Oba proizvođača opredijelila su se za osmojezgrene procesore koje će proizvoditi AMD. AMD će za svakog proizvođača napraviti procesor “po mjeri”, no osnovna arhitektura biti će ista - x86. Dakle, Sony i Microsoft napuštaju dosadašnje arhitekture, Cell i Xenon. Dobra je to vijest za developere, jer će zajednička arhitektura omogućiti bržu prilagodbu igara za obije konzole. Dobra je to vijest i za igranje na PC-u, jer bi se zbog slične arhitekture više developera moglo odlučiti izdati igru i za osobna računala. No loša je to vijest za vlasnike Xboxa 360 i PlayStationa 3. Obije kompanije potvrdile su da se naslovi izdani za prošlu generaciju konzola neće moći nativno pokretati na novoj generaciji. Sony je najavio kako će stari naslovi biti dostupni putem Gaikaia, platforme za streaming video igara iz oblaka, no pitanje je koliko će koristi od te usluge, zbog loših internet veza, imati igrači u Hrvatskoj i regiji. Microsoft je odustao od bilo kakve kompatibilnosti između nove i sadašnje verzije Xboxa.

Najveća razlika između dviju konzola, barem što se hardvera tiče, trenutno je vidljiva u brzini ugrađene radne memorije. Iako će obje konzole imati 8 GB radne memorije, Sony je u svoju ugradio GDDR5 memoriju, znatno bržu od DDR3 memorije u Xboxu. Obje konzole imat će ugrađeni tvrdi disk. Microsoft je objavio da će Xbox imati interni disk od 500 GB, dok je Sony u veljači najavio samo postojanje internog tvrdog diska u PlayStationu 4. 

Što se tiče povezivosti, Xbox neće podržavati Bluetooth ali će zato imati tri 802.11n WiFi kartice i podržavati tehnologiju za direktno spajanje dvaju uređaja - WiFi Direct. Obije konzole imat će BluRay i DVD čitač, nekoliko USB 3.0 utora i neku vrstu kamere za detekciju gesta i pokreta. Xbox će tako dolaziti s novim, puno preciznijim, Kinectom kao sastavnim dijelom paketa, dok će PlayStation Eye dolaziti u paketu s novom Sonyjevom konzolom.

Microsoft Xbox One vs. Sony PlayStation 4

U veljači je Sony objavio kako bi nova generacija popularnog PlayStationa trebala na tržištu biti dostupna u u zadnjem tromjesečju ove godine. Isto je najavio i Microsoft. Oboje se nadaju da će u blagdanskom dijelu godine upravo njihova konzola pronaći put do vašeg doma. 

O cijeni novih konzola možemo samo nagađati. Kada se 2006. godine na tržištu pojavio PlayStation 3, Sony je za tek izdanu konzolu tražio između 500 i 600 dolara. Da bi cijena Sonyjeve konzole mogla biti nešto niža dao je u svojoj izjavi naslutiti i Michael Denny, jedan od Sonyjevih potpredsjednika, kada je rekao da će cijena novog PlayStationa biti primamljiva širom krugu igrača. Nadajmo se da su u Sonyju dovoljno naučili iz prodajnih rezultata teće generacija PlayStationa, koji je po broju prodanih jedinica bio iza Wiija i Microsoftovog Xboxa.

CIJENA NOVOG PLAYSTATIONA BIT ĆE PRIMAMLJIVA ŠIROM KRUGU IGRAČA

Što se tiče cijene Xboxa, ona je u studenom 2005. iznosila 300 dolara. Pretpostavlja se da će cijena novog Xboxa biti znatno viša. Na osnovu nekih nagađanja cijena na izlasku bi trebala biti oko 500 dolara, nešto jeftinije ako uz konzolu kupite i pretplatu na Xbox Live. Ako u obzir uzmemo ta nagađanja, razvidno je da Xbox gubi prednost koju je dosad imao u usporedbi s PlaySationom u cjenovnom segmentu. 

Microsoft je obećao više informacija o igranju na Xboxu One na skorašnjem E3-u. Na konferenciji govorilo se o 15 ekskluzivnih naslova koji bi se trebali pojaviti u prvih 12 mjeseci od izlaska novog Xboxa. Igre za koje već danas možete vidjeti najave su Forza Motorsport 5 i Quantum Break. Sony na svom predstavljanju nije spominjao nikakve konkretne brojke. Uz još neke naslove, prikazali su snimku gameplaya za Killzone: Shadow Fall.

Ekskluzivni naslovi su najjednostavniji put do kupaca koji konzolu kupuju samo zbog toga. Oni koji više kalkuliraju definitivno će morati pričekati više informacija kako bi donijeli kvalitetnu odluku. Microsoft korisnike privlači raznim multimedijalnim funkcionalnostima. Tako ćete u novom Xboxu pronaći integrirani TV program, iako mi nije sasvim jasno kako će to funkcionirati u Hrvatskoj, te aplikacije poput Internet Explorera i Skypea. S druge strane, Sony se s PlayStationom može fokusirati samo na igranje i na taj način privući one korisnike koji ne podržavaju Xboxovu “sve u jednom” filozofiju. 

E3 će svakako biti zanimljiv. Napokon bi trebali dobiti potpunije podatke o obije konzole. Bitno je to kako bi na vrijeme počeli štedjeti za kutiju koja će sljedećih 8 godina sjediti ispred televizora i gutati nam slobodno vrijeme.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti