Microsoft zbog Teamsa na udaru EU: Jesu li prekršili pravila tržišnog natjecanja?

Za neke je to bio nedozvoljeni potez kojim je Microsoft prekršio pravila tržišnog natjecanje.

Martina Čizmić | 28.07.2023. / 15:59

Microsoft (Foto: AFP)

Dugo se šuškalo o tome da bi Europska komisija mogla otvoriti novu istragu protiv Microsofta i njegove aplikacije Teams. Sad je ta istraga i službeno pokrenuta, ne bi Komisija provjerila da je Microsoft zaista poštivao sva pravila tržišnog natjecanja kad je odlučio uključiti Teamse u pakete Office 365 ili Microsoft 365. 

Podsjetimo, Europska komisija je već ranije izrazila zabrinutost da bi Microsoft mogao Teamsu dodijeliti distribucijsku prednost, ne dajući korisnicima izbor hoće li ili ne uključiti pristup proizvodu kada se pretplate na pakete Office 365 ili Microsoft 365, čime se ograničava interoperabilnost s konkurentskim ponudama.

Microsoft Microsoft bi se zbog aplikacije za razmjenu poruka ponovno mogao naći na udaru Europske komisije

Ove prakse mogu predstavljati antikonkurentsko vezivanje ili grupiranje i spriječiti druge alate za komunikaciju i suradnju da se natječu, na štetu kupaca, stoji u službenoj objavi iz Komisije.

Naime, tijekom pandemije COVID-19, diljem svijeta povećala se potražnja za različitim programima i aplikacijama za videopozive i kolaboraciju. Microsoft je tada u ponudi imao Skype i Teams. No, Microsoft je besplatno dodao Teams u Office 365 kako bi zamijenio svoju ponudu Skype for Business 2017.

Za neke je to bio nedozvoljeni potez kojim je Microsoft prekršio pravila tržišnog natjecanje.

Stoga je njegov konkurent, Salesforce, 2020. godine uložio pritužbu navodeći kako je Microsoft nezakonito povezao Teams sa "svojim dominantnim paketima za produktivnost", što je naštetilo Salesforceovom servisu Slack. 

Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica zadužena za politiku tržišnog natjecanja, naglasila je kako su alati za komunikaciju i suradnju, poput Teamsa postali nezamjenjivi za mnoge tvrtke te je na Komisiji da osigura da tržišta za ove proizvode ostane konkurentno.

Ako Komisija zaključi da je došlo do kršenja pravila tržišnog natjecanja, može odrediti novčanu kaznu u visini od čak 10 posto globalnog godišnjeg prometa tvrtke. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti