Microsoft bi se zbog aplikacije za razmjenu poruka ponovno mogao naći na udaru Europske komisije

Ako Komisija utvrdi da je prekršio propise, može mu izreći kaznu u visini do 10 posto globalnog prometa.

Hina | 04.07.2023. / 13:35

Microsoft (Foto: Afp)

  Europska komisija vjerojatno će pokrenuti istragu o Microsoftovom kršenju propisa o tržišnom natjecanju budući da nije ponudio primjereno rješenje za uključivanje aplikacije za razmjenu poruka u Office, rekli su upućeni izvori.

EK je Microsoftu u proteklih deset godina već izrekla 2,2 milijarde eura novčanih kazni, a sada bi ponovo mogla pokrenuti istragu zbog pritužbe aplikacije za razmjenu poruka Slack, u vlasništvu Salesforcea, iz 2020. godine.

Slack tvrdi da je Microsoft u paket Office nepošteno uključio aplikaciju Teams za razgovore na radnom mjestu.

Kompanija u ponedjeljak nije odgovorila na upit Reutersa da komentira tu informaciju.

Microsoft i GPT tehnologija Microsoft predstavio novi AI alat koji će pomoći korisnicima u korištenju Worda, Excela, Outlooka...

Microsoft je Teams besplatno dodao u Office 365 godine 2017., a aplikacija je na kraju zamijenila Skype for Business.

Od 2022. razgovaraju s Europskom komisijom kako bi spriječili istragu i nedavno su ponudili sniženje cijene Officea koji ne uključuje aplikaciju Teams.

Europska komisija smatra da će razlika u cijeni osigurati ravnopravnu poziciju konkurenciji i osigurati veći izbor potrošačima, ali je od Microsofta zatražila da cijena Officea bez Teamsa bude još niža, rekao je izvor.

Komisija je odbila komentirati tu informaciju.

Nastavljamo surađivati s Komisijom u istrazi i otvoreni smo za pragmatična rješenja koja rješavaju njezine prigovore i uvažavaju potrebe korisnika, rekao je glasnogovornik Microsofta.

Microsoft bi još mogao poboljšati prijedlog i spriječiti istragu. Ako Komisija utvrdi da je prekršio propise, može mu izreći kaznu u visini do 10 posto globalnog prometa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti