Microsoft želi "svijet bez lozinki"

U Microsoftu korisnicima žele omogućiti da u svakodnevnom životu više ne koriste lozinke, barem ne za pristup Windowsima, odnosno Microsoftovim servisima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.05.2018. / 14:08

Microsoft (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nitko ne voli lozinke. Neprikladne su, nesigurne i skupe. Toliko ih ne volimo da pokušavamo stvoriti svijet bez njih – svijet bez lozinki, objavio je na službenom Microsoftovu blogu Karanbir Singh, menadžer zadužen za sigurnost. U ovoj kompaniji korisnicima žele omogućiti da u svakodnevnom životu više ne koriste lozinke, barem ne za pristup Windowsima, odnosno Microsoftovim servisima.

Rješenje za takav svijet bez lozinki vide u korištenju višestruke autentifikacije i biometriji, odnosno korištenju fizičkih ključeva i prepoznavanju otisaka prstiju i lica za prijavu na uređaje. Osim što će prijava ovakvim načinima biti brža, ona će biti i sigurnija jer se hakeri i kriminalci neće moći prijaviti na račune korištenjem lozinki kojih su se dokopali ili su ih probili.

Kao primjer prijave na računala korištenjem biometrije Singh je spomenuo Windows Hello koji danas koristi 47 milijuna korisnika i više od pet tisuća kompanija.

Također, još je jedan način prijave na računala bez upisivanja lozinke korištenjem Microsoftove aplikacije za mobilne uređaje Authenticator – na tu aplikaciju potrebno se prijaviti korištenjem podataka za Microsoftov profil i, kada se korisnici žele prijaviti na svoje računalo s Windowsima 10, dobit će obavijest na smartphone. Nakon toga potrebno je postaviti prst na senzor za otiske na telefonu, čime će se autorizirati pristup računalu.

Naravno, u slučaju ovakvog načina prijave potrebno je imati sa sobom svoj smartphone i preuzeti aplikaciju kojoj je potrebno dati dopuštenje za slanje obavijesti.

Također, još jedan od načina prijave bez lozinki jest i korištenjem posebnog sigurnosnog ključa (u obliku klasičnog USB-a) na kojem se nalazi senzor za otiske prstiju.

Putem ovakvog ključa korisnici će se moći prijaviti ne samo na svoje računala već i na druga računala s Windowsima 10 – bit će potrebno samo staviti USB u računalo, postaviti prst na senzor (ili upisati PIN za taj ključ) i na taj se način, bez upisivanja lozinki, prijaviti na računalo sa svojim podacima.

Izvor: ZDnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti