Microsoftov Copilot progovorio i hrvatski

Iz Microsofta ističu kako Copilot još ne razumije svaki kolokvijalni izraz ili jezičnu konvenciju na svakom jeziku, jer su veliki jezični modeli specifični za određene jezike i varijante, ali uči od svojih korisnika.

Martina Čizmić | 28.10.2024. / 15:56

Copilot (Foto: Afp)

Microsoftov Copilot, alat koji pokreće umjetna inteligencija, proširio je podršku na ukupno 42 jezika, među kojima je i hrvatski. 

Napravljen  da pomaže u obavljanju zadataka, pretrazi informacija, generiranju kreativnih tekstualnih formata i kodiranju, Copilot kombinira veliki jezični model s poslovnim podacima i Microsoft 365 aplikacijama kako bi se potaknula kreativnost, povećala produktivnost i vještine podigle na višu razinu. Razumije radni kontekst zaposlenika i pruža profesionalnu razinu sigurnosti, privatnosti i usklađenosti.

Kako ističu iz Microsofta, Copilot se može koristiti unutar Microsoft 365 aplikacija kao što su Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams ili Business Chat (BizChat). BizChat je centralno mjesto koje tijekom rada objedinjava sve podatke – podatke s weba i poslovne podatke. BizChat pretvara sav organizacijski sadržaj u bogatu bazu podataka koja sadrži informacije i uvide, omogućavajući ljudima da surađuju s Copilotom kao s partnerom i pretvore informacije u poslovni resurs. Na primjer, Microsoft 365 Copilot pojednostavljuje proces izrade detaljnih bilješki sa sastanka automatski sumirajući diskusije tijekom sastanka – izdvajajući zadatke i ključne točke.

Uzbuđeni smo što je sada i hrvatski jezik podržan u Microsoft 365 Copilotu. Ovo je značajan korak u približavanju najnovijih tehnoloških inovacija korisnicima koji govore hrvatski. Uvođenjem naprednih AI alata na njihovom jeziku, Microsoft ne samo da prepoznaje jedinstvenu kulturu i potrebe hrvatskih korisnika, već osigurava i da sudjeluju te ostvaruju koristi od najvećih tehnoloških dostignuća koja oblikuju naš svijet, komentirao je Kalin Dimtchev, direktor Microsofta Adriatics.

Iz Microsofta ističu kako Copilot još ne razumije svaki kolokvijalni izraz ili jezičnu konvenciju na svakom jeziku, jer su veliki jezični modeli specifični za određene jezike i varijante, ali uči od svojih korisnika. 

Podsjetimo, Copilot je predstavljen 2023. godine i od tada poboljšava značajke. Na temelju povratnih informacija korisnika Microsoft je samo ove godine napravio više od 700 ažuriranja proizvoda te isporučio više od 150 novih značajki. S GPT4o i poboljšanom orkestracijom sada je Microsoft značajno poboljšao performanse Copilota u BizChatu. Odgovori Copilota sada su u prosjeku dvostruko brži, a zadovoljstvo korisnika odgovorom se povećalo za tri puta. Zato su u drugom valu Microsoft 365 Copilot inovacija predstavljeni Copilot agenti.

Copilot agenti omogućuju da poboljšamo Copilotove mogućnosti povezivanjem s izvorima podataka i znanja organizacije. Mogućnosti agenata sežu od pronalaženja osnovnih informacija do složenih radnji i samoučenja, omogućavajući pojedincima i timovima da postignu nove razine produktivnosti. Korištenjem Copilot studija svaki zaposlenik može kreirati vlastitog agenta na prirodnom jeziku, kao što svatko danas može kreirati Excel tablicu ili Power Point prezentaciju.
Korištenjem Copilot agenata tvrtke postižu nove razine produktivnosti, jačaju svoje procese i proširuju inovacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti