Microsoftov potpredsjednik opisuje "moderni operativni sustav" budućnosti koji jako podsjeća na Googleov Chrome OS

Moderni operativni sustav koji Parker opisuje na prvi pogled možda izgleda kao nešto iz znanstvene fantastike, no mnoge od tih "modernih" mogućnosti već koristimo u nekom obliku u Windowsima, ali i Chrome OS-u.

Martina Čizmić | 31.05.2019. / 10:20

Računalo budućnosti, ilustracija (Foto: Getty Images)

Tijekom svog postojanja Windowsi su doživjeli nekoliko velikih i značajnih promjena dizajna. Sa svakom promjenom vodile su se rasprave je li ta promjena išla nabolje ili nagore.

Stariji će se korisnici s nostalgijom prisjetiti starih Windowsa 3.1 ili popularnih Windowsa 98 koji su ih godinama dobro služili.

No kako će Windowsi izgledati u budućnsoti? Microsoftov potpredsjednik za prodaju Nick Parker na službenom je blogu predstavio viziju "modernog operativnog sustava budućnosti".

Ukratko – očekuje nas veliki pomak u odnosu na aktualne Windows 10. Ali ono što je opisao zvuči jako poznato.

Jedna od glavnih karakteristika budućeg operativnog sustava (a značajno je da nigdje ne koristi riječ Windows) jest nevidljivo ažuriranje u pozadini koje je "pouzdano, brzo i bez ometanja korisnika".

Upravo je ovaj dio "bez ometanja korisnika" najveća boljka Windowsa. Jer kad vas sustav u pola radnog dana obavijesti da je krenuo s ažuriranjem i da će to potrajati, nikome nije baš drago.

Ali na tržištu postoji jedan operativan sustav koji je taj problem riješio na oduševljenje sve većeg broja korisnika – Chrome OS.

Parker također naglašava sigurnost kao glavnu značajku modernog operativnog sustava. Njegova "vizija" obuhvaća stvaranje sigurnog okruženja za pokretanje svih aplikacija kako bi se na vrijeme prepoznala potencijalna prijetnja i zaštitio cijeli sustav. No Chrome OS to već veoma uspješno radi. Svaki program, svaka aplikacija i svaka web-stranica na Chrome OS-u otvara se u izoliranom okruženju kako bi se spriječilo širenje "zaraze". Čak i ako nekakav zlonamjerni kod uspije pronaći svoj put do Chrome OS-a, dovoljno je napraviti "powerwash" odnosno pokrenuti "svježu" verziju operativnog sustava.

Računarstvo u oblaku više nije ništa novo, ali prema Parkeru, moderni operativni sustav trebao bi se oslanjati na kombinaciju oblaka i umjetne inteligencije. Windowsi su već krenuli u tom smjeru, no Chrome OS već je dugo tamo. Zapravo, Chrome OS je cijeli u oblaku s mogućnošću rada bez internetske veze, a Googleovi servisi i tako već koriste umjetnu inteligenciju za rad.

Parker također spominje i stalnu povezanost modernog operativnog sustava s internetom. Ističe kako bi moderni operativni sustav sam trebao tražiti najbolju vezu i prebacivati se s bežične mreže na mobilnu i 5G mrežu. No ne pojašnjava kako će to napraviti ako se korisnik nalazi na mjestu na kojem je mreža slabe kvalitete ili nedostupna.

Još jedna zanimljiva "mogućnost" modernog operativnog sustava po Parkeru jest "održivost sustava". Točnije, on je zamislio sustav u kojem korisnik ne mora razmišljati o tome je li mu baterija na prijenosnom računalu pri kraju ili ne. Iako ne pojašnjava na što točno misli, vjerojatno razmišlja o nekakvom sustavu bežičnog punjenja. Možda nešto što bi punilo naša računala bez obzira na to gdje se nalazimo?

Moderni operativni sustav koji Parker opisuje na prvi pogled možda izgleda kao nešto iz znanstvene fantastike, no mnoge od tih "modernih" mogućnosti već koristimo u nekom obliku u Windowsima. A ako ste ikad isprobali Chrome OS, vjerojatno ste i iskusili ono što sve čeka u budućnosti.

Izvor: Microsoft

Autorica teksta u svom svakodnevnom radu paralelno koristi Windowse i Chrome OS.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti