Milijarder ušao u povijest i opisao svoju avanturu: To je teško i vrlo prijeteće okruženje, nimalo miroljubivo

Nakon povijesne avanture prepune dojmova objasnio je kako izgleda pogled u beskrajnu tamu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.09.2024. / 09:05

Jared Isaacman (Foto: Afp)

Nakon povijesne misije Polaris Dawn, koja je uključivala i prvu svemirsku šetnju civilnih osoba, posada se vratila na Zemlju puna dojmova s nevjerojatnog petodnevnog putovanja koje je imalo avanturističko-znanstveni karakter.

Nakon povratka na Zemlju milijarder Jared Isaacman, koji je prvi izašao iz kapsule i time ušao u povijest, na Muskovoj društvenoj mreži X, odnosno X Spacesu, govorio je o iskustvu koje je stekao i događajima koje je doživio, a iako je cijelo putovanje bilo impresivno, po njegovim komentarima jasno je kako mu nije baš bilo ugodno te je svemir opisao kao teško i vrlo prijeteće okruženje.

Posada Polaris Dawna Civilna posada Polaris Dawn uspješno se vratila na Zemlju i upisala u povijest

Pogled na Zemlju je, naravno, bio vrlo, vrlo poseban. Ali kada pogledate sa strane, kada pogledate u tamu svemira i vidite svoj svemirski brod tamo i koliko grubo izgleda, dobijete dojam kao da to neće biti lako. Dodao je da kada gledate u tamu svemira, tamo nema ničeg miroljubivog.

Svoj dojam, odnosno dojam tog pogleda u svemirski beskraj za koji ne znate što donosi i skriva, usporedio je s misijama istraživača prije pet stoljeća, kada su se spremali prijeći Atlantski ocean. Ne treba tumačiti taj osjećaj opasnosti i nepoželjnosti kao nekakvo sredstvo odvraćanja, više se odnosi na to da budete spremni prihvatiti izazov, kao što su to radili istraživači tijekom ljudske povijesti, objasnio je.

Tijekom misije Polaris Dawn Isaacman i još troje članova posade izveli su brojne eksperimente, uključujući i onaj o utjecaju svemirskog okruženja na ljudsko tijelo, kako bi se mogli bolje pripremiti za buduće misije. A kako je u pitanju SpaceX, kompanija preambicioznog Elona Muska, jasno je kako on gleda dalje od ne samo niske orbite i ISS-a, već i od Mjeseca.

Orkestar i Sarah Gillis na violini To još nikada nije napravljeno u svemiru: Nakon svemirske šetnje, Sarah Gillis još se jednom upisala u povijest

On je tako već najavio misiju na Mars. Prema njemu, to bi trebalo biti već za dvije godine - prema Crvenom planetu tada bi trebala krenuti letjelica bez ljudske posade, a samo dvije godine poslije toga planira i lansiranje letjelice s posadom koja bi trebala sletjeti na Mars. Više puta dosad smo se uvjerili kako su Muskovi rokovi nerealni te da su njegove ambicije neostvarive u vremenu u kojem on to želi, tako da se ne treba čuditi ako se ti rokovi o putovanju na Mars značajno pomaknu. No poznavajući njegovu upornost, također se ne bismo trebali iznenaditi ako jednom zaista uspješno pošalje ljude na Mars.

Izvor: Quartz

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti