Mini PC od 18-karatnog zlata vrijedan 6 milijuna kuna

Samo za najbogatije i najekstravagantnije kupce.

Monika Nožić Monika Nožinić | 01.08.2017. / 07:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Švicarska kompanija Prime Computer u svojoj ponudi ima liniju malih, fanless desktop-računala koja predstavljaju modificirane verzije miniračunala Intel NUC. Početna cijena ovih modela kreće se od 1200 dolara i za taj novac dobijete računalo s procesorom Core i3, 4 GB DDR4 RAM-a i 120 GB SSD, no kompanija sada u ponudi ima nešto vrlo posebno – računalo prekriveno 18-karatnim zlatom.

Riječ je o limitiranom modelu čija cijena iznosi vrtoglavih milijun dolara, odnosno nešto više od 6 milijuna kuna, i koji je napravljen za potrebe bogatih kupaca iz Dubaija. Naši su kupci tražili personalizirane uređaje. Da bismo odgovorili na njihove potrebe, došli smo do ideje o vrhunskom high-end-računalu od čvrstog zlata, pojasnio je postojanje ovog vrlo skupog miniračunala Josip Sunic, CEO kompanije.

Mini PC ima solidne karakteristike: tu je Intel procesor Core i5, podrška za do 32 GB RAM-a i do 5 TB SSD, a kupcima su na raspolaganju operativni sustavi Windows 7, 8.1 i 10 Pro te Linux.

Ako se pitate kako ovo računalo na visokim temperaturama u Dubaiju može funkcionirati bez ventilatora, ne brinite se jer je zlato izvrstan vodič topline i puno bolje kućište od standardnog aluminijskog koji je zamijenio.

Za one kojima PC od zlata nije dovoljno ekstravagantan, tu je i mogućnost da se računalo optoči dragim kamenjem, a standardni PrimeMini 3 zapravo izgleda ovako:

Zanimljivo je što se procesor na ovom modelu ne može zamijeniti, ali za potencijalnog kupca dobra je vijest da će 7 kilograma zlata, koliko je iskorišteno za kućište ovog računala, zasigurno zadržati svoju vrijednost čak i kada specifikacije računala zastare.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti