Ministarstva se udružuju kako bi organizirala povlačenje novaca iz EU fondova za inovatore

Nema sajma inovacija u svijetu gdje domaća pamet ne uzima brojne nagrade i medalje. Prepoznati u svijetu, ali ne i kod kuće. Upravo zbog toga Inovacijsko vijeće brinut će se o povlačenju novca iz europskih fondova. Do 2020. na raspolaganju će biti 660 milijuna eura.

Vanja Margetić | 11.11.2018. / 07:54

10.11.2018.
Albert Gajšak predstavlja svoj proizvod Makerbuino (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

Stižu bolji dani za inovatore poduzetnike. Država je shvatila potencijal ove industrijske grane pa nekoliko ministarstava ujedinjuje snage da je podupru čemu se vesele i sami inovatori.

Inovator i poduzetnik Albert Gajšak ima pozitivno stajalište o najavljenim promjenama.

Sinergija poduzetništva, obrazovanja i školstva zvuči kao super stvar. Poanta svega ovoga je upravo to i to je nešto što se pokušava u svim zemljama, tako da ne vidim razlog protiv, kaže Gajšak.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak vjeruje da je važno ulagati u inovatore.

Moramo im dati vjetar u jedra da uspiju. Ne samo da mogu osnovati male tvrtke koje sada imaju 10 ili 20 zaposlenih, i koje možda želi preuzeti Amazon ili Google, nego da oni imaju svoje mjesto ovdje i da se ovdje razvijaju, rekla je Divjak.

Koliko su inovacije i radna mjesta u toj industirji važni, govori podatak koji s nama dijeli Bojan Jerbić s Fakulteta brodogradnje i strojarstva.

Nikada se na ministarskoj koordinaciji ništa nije događalo. Mislim da je to važan pomak u smijeru poboljšanja sustava inovacija u kojem značajno zaostajemo, rekao je Jerbić.

10.11.2018. Inovacijsko vijeće (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

Da je poptpora države neophodna potvrđuju i u Savezu inovatora grada Zagreba. Danas s inovacijama na tržište odreda izlaze obrti, mala i mikro trgovačka društva.

Neven Marković iz Saveza inovatora grada Zagreba misli da trenutne potpore nisu dovoljne.

Potpore razmjerno male vrijednosti, ali redovite i učestale, ono su što, hrvatskim inovatorima poduzetnicima, neophodno treba i nedostaje, izjasnio se Marković.

Novca u europskim fondovima ima, ministar Darko Horvat hvali se s 800 milijuna kuna povučenih iz Europe.

Stvaramo pretpostavke za raspis još tri natječaja iznosa od oko 130 milijuna eura, u želji i nadi da tijekom 2019. godine sav taj novac dođue na područje Hrvatske i pokrenu novi inovativni ciklus iznosa od preko 2,5 milijardi eura, kaže Horvat.

Vjeran Vrbane iz Hamag Bicroa objašnjava što to znači za radna mjesta.

To je preko 2200 novo osnovanih radnih mjesta, pretežito u ovim sektorima koji su propulzivni, koji se bave inovacijama, istraživanjem i razvojem, to su visoko dohodovna radna mjesta, objasnio je Vrbane.

A upravo njih, slažu se svi sugovornici, treba svakako zadržati u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti