Ministarstvo obrazovanja upozorava: Kruže lažni e-mailovi koji izgledaju kao da dolaze iz Ministarstva, budite na oprezu!

Iz Ministarstva upozoravaju kako oni nisu slali e-mailove koji izgledaju kao da stižu s e-adrese "odgojiobrazovanje" pri Ministarstvu.

Martina Čizmić | 22.12.2020. / 12:39

E-mail (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Ministarstvo znanosti i obrazovanja upozorava na lažne e-mailove koji se prikazuju kao da su poslani s e-adrese "odgojiobrazovanje@mzo.hr". U lažnim porukama koje su najčešće slane na adrese škola i odgojno-obrazovnih ustanova, primatelje se podsjeća na obvezu ispunjavanja obrasca u svrhu praćenja epidemiološkog stanja u školama.

No, kako ističu iz Ministarstva, to nije službeni e-mail niti su ga oni poslali. Analizom je utvrđeno da e-mail stiže s lažne adrese "yramirez@consacrisa.com", koja je preimenovana u "odgojiobrazovanje@mzo.hr".

Ministarstvo će poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se blokirao pošiljatelj lažnog e-maila. U međuvremenu, molimo sve škole i administratore da prilikom primitka e-maila s adrese odgojiobrazovanje@mzo.hr obrate pažnju na stvarnog pošiljatelja, poručuju iz Ministarstva. 

Kako bi se provjerilo s koje je točno adrese e-mail poslan, potrebno je (ovisno o programu za čitanje e-mailova koji se koristi), prije otvaranja same poruke, dovesti miša iznad imena pošiljatelja i bez klikanja pričekati nekoliko sekundi da se pokaže cjelokupna e-adresa. 

Druga je opcija da se klikne desnom tipkom miša na adresu pošiljatelja i odabere opcija "View message details" odnosno "Pogledaj detalje poruke" te tamo pronađu linije "To/Prima" i "From/Šalje" i provjeri je li adresa pošiljatelja ispravna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti