Miro Antonijević smislio sustav proširene stvarnosti uz koju je moguća edukacija iz bilo kojeg dijela svijeta

Osam Končarevih laboratorija od danas ima jedinstveni certifikat za ispitivanje više vrsta tehničkih proizvoda, od radija do transformatora.

Ivan Forjan | 13.07.2019. / 10:00

Galerija

Skupi certifikati koji jamče ispravnost nekog proizvoda od danas se više ne moraju nabavljati u Sloveniji ili Njemačkoj, već se po njih može u laboratorije Končara. Osim što će olakšati posao domaćim tvrtkama, u Končaru su ih upoznali sa sustavom proširene stvarnosti, koji su sami osmislili.

Uz pomoć naočala za proširenu stvarnost, u Končaru laboratorijska ispitivanja dižu na višu razinu. Sustav koji je osmislio doktor Miro Antonijević nudi mogućnost edukacije zaposlenika na daljinu.

Možemo bilo kakvog svjetskog stručnjaka preko interneta zamoliti da se uključi u videopoziv i da instruira proceduru koja je samo njemu poznata, objasnio je Antonijević.

Zbog ovakvih naprednih tehnologija, osam Končarevih laboratorija od danas ima jedinstveni certifikat za ispitivanje više vrsta tehničkih proizvoda, od radija do transformatora.

Kada se to postavi u niske temperature, u visoke temperature ili u vibracije, ili u nekakvu elektromagnetsku okolinu koja je prljava s obzirom na elektromagnetska zračenja, onda taj proizvod prestaje raditi. Uz ispitivanje se to izbjegava, pojašnjava Siniša Marijan s Končar instituta za elektrotehniku.

Kao i druge hrvatske tvrtke, i Končar teško pronalazi radnu snagu. Ministar gospodarstva Darko Horvat obećao im je uvođenje programa mentorstva, koje će plaćati država.

Država će nadomjestiti tu razliku koštanja tog mentora u segmentu gdje on neće raditi za Končar, nego će se posvetiti stvaranju kvalitetnog radnika za Končar, istaknuo je Horvat.

Končarovi laboratoriji među najsuvremenijima su u ovom dijelu Europe. Kao takvi, jedni su od najpozitivnijih primjera uspješne domaće gospodarske priče.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti