"Mislila sam da sam luda": Šokirala se kad je čula glas s nadzorne kamere

"Totalno sam se uplašila i mislila sam da sam luda. Netko me promatra, ali koliko dugo? Što je sve ta osoba vidjela, moju kuću, moje osobne stvari?"

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.10.2017. / 15:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znate li koju metodu za sigurnije surfanje internetom i korištenje računala koriste direktor FBI-a i Mark Zuckerberg? Oni su, kao i brojni drugi stručnjaci za online sigurnost, kameru na svojim (prijenosnim) računalima prekrili ljepljivom trakom – u slučaju da im netko hakira računala i preuzme kontrolu na računalom ili kamerom, ta ih osoba neće moći špijunirati, odnosno snimati i naknadno ucjenjivati s kompromitirajućim snimkama.

Osim kamera na prijenosnicima slična opasnost od hakiranja prijeti i sigurnosnim kamerama koje se sve češće koriste za nadzor – korisnici se jednostavno putem aplikacije sa svojim pametnim telefonom povežu s kamerom i na taj način promatraju što se zbiva oko kuće/stana ili u njemu, no do problema dolazi kada hakeri preuzmu kontrolu nad takvim kamerama i bez znanja vlasnika špijuniraju ih i prisluškuju.

Takav slučaj nedavno se dogodio Rilani Hamer iz Nizozemske koja je u trgovini kupila jeftinu kameru za nadzor kako bi putem pametnog telefona na poslu mogla pratiti čime se njen psić zabavlja dok je sam doma. Kamera koju je kupila imala je i zvučnik i mikrofon, bila je jednostavna za instalaciju te je za povezivanje s njom bilo potrebno samo upisati lozinku.

S kamerom je bila zadovoljna sve dok se nakon mjesec dana nije počela čudno ponašati, odnosno sama se pomicala – na početku je mislila kako je riječ o nekom bugu ili o nadogradnji softvera za kameru pa nije obraćala previše pažnje na pomicanje, sve dok se jednog dana kamera nije okrenula prema njoj, a iz zvučnika je čula glas: "Bonjour madame". Rilana se prestrašila i pitala tko je tamo, a dok je hodala po sobi, kamera je pratila svaki njezin pokret – nakon ponovnog pozdrava ona je iščupala kameru iz zida i vratila je u trgovinu u kojoj ju je kupila.

Totalno sam se uplašila i mislila sam da sam luda. Netko me promatra, ali koliko dugo? Što je sve ta osoba vidjela, moju kuću, moje osobne stvari? napisala je na Facebooku, a njezin bi slučaj trebao biti upozorenje svima koji koriste sigurnosne kamere, ali i kamere na računalima – uvijek budite oprezni i isključite kamere dok ste kod kuće, odnosno prekrijte kamere na svojim prijenosnicima jer nikad ne znate tko vas možda promatra i špijunira sve što radite.

Izvor: The Next Web

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti