Mislite da cijeli svijet vidi jednake rezultate pretraživanja na Googleu?

Grupa znanstvenika razvila je alat naziva Search Atlas, koji prikazuje kako pojedino pretraživanje na Googleu izgleda u različitim dijelovima svijeta.

Martina Čizmić | 14.07.2021. / 08:03

Google (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Koliko puta svakog dana, bez previše razmišljanja, posegnete za Googleovim pretraživačkim uslugama? Jednostavno otvorite tražilicu, upišete traženi pojam i odaberete neki od rezultata. No jeste li ikad pomislili na to da u nekom drugom dijelu svijeta rezultati možda nisu isti?

Grupa znanstvenika razvila je alat naziva Search Atlas, koji prikazuje kako pojedino pretraživanje izgleda u različitim dijelovima svijeta.

Kako bi zorno pokazao koliko se rezultati razlikuju, pokazuje ih jedne uz druge (odnosno uz treće) na istom ekranu. Tako zbog različitih političkih, religijskih ili pak zakonskih razloga neki rezultati pretraživanja mogu biti skriveni ili blokirani u jednoj zemlji, a dopušteni u drugoj.

Iako Search Atlas nije dostupan običnim korisnicima jer se radi o znanstvenom radu, na internetskim stranicama projekta pokazali su kako radi, a objavili su i video koji pokazuje kako ti različiti rezultati izgledaju.

Ovo je ujedno možda i najbolji primjer koliko algoritmi internetskih tražilica mogu upravljati našim životima, informacijama koje dobivamo i utjecati na odluke koje donosimo. Pogotovo ako se oslanjamo na samo jedan izvor informacija.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti