Misteriozan kamen na tamnoj strani Mjeseca zbunjuje znanstvenike: Je li to znak da je na Mjesecu nekad bilo vode?

Što više proučavaju Mjesec, znanstvenici imaju sve više pitanja.

Martina Čizmić | 09.07.2023. / 09:32

Snimke s tamne strane Mjeseca (Foto: CNSA/CLEP)

Koliko god ga proučavali, Mjesec još uvijek fascinira znanstvenike i dobro skriva svoje tajne. Pogotovo na "tamnoj strani", koja je skrivena od pogleda sa Zemlje.

No, to ne znači da znanstvenici ne proučavaju i tu stranu Mjeseca. Tako je grupa znanstvenika objavila svoju studiju u časopisu Nature, u kojoj navode kako ta, tamna strana, sadrži zanimljive tragove koji bi mogli ponuditi neke informacije o tome kako je Mjesec uopće nastao.

Kako navode u svom radu, otkrili su veliku radioaktivnu granitnu formaciju ispod površine upravo na dalekoj strani Mjeseca. S obzirom na njeno postojanje, znanstvenici sugeriraju da je na toj strani Zemljinog prirodnog satelita nekad postojao - vulkan. Smatraju da je vulkan eruptirao prije otprilike 3,5 milijardi godina, odnosno na samom početku Mjesečevog postojanja.

Supermjesec, ilustracija VIDEO Spektakularni prizori: Nebo obasjao supermjesec, pogledajte kako je izgledao iz Rijeke i Zagreba

Bilo koje veliko granitno tijelo koje nađemo na Zemlji hranilo je veliku gomilu vulkana, rekao je koautor studije Matthew Siegler, profesor sa Southern Methodist University i istraživač Instituta za planetarne znanosti, u izjavi. Stoga smatraju da bi ista situacija mogla biti i na Mjesecu.

Podzemne naslage magmatskih stijena koje su ostavili vulkani koji se hlade zvani batoliti puno su veći od vulkana koje hrane na površini, dodao je Siegler. Na primjer, planine Sierra Nevada su batolit, ostao od vulkanskog lanca u zapadnim dijelovima SAD-a koji je postojao davno.

Kako bi odredili kemijski sastav radioaktivnih stijena na Mjesecu, istraživači su koristili mikrovalne frekvencije za mjerenje geotermalne aktivnosti spoja. Iz podataka su uspjeli zaključiti da ležište sadrži određene radioaktivne elemente koji se mogu pripisati samo granitu. To je posebno iznenadilo znanstvenike jer se granit rijetko pronalazi na Mjesecu, a komad koji su oni otkrili ima promjer veći od 50 kilometara.

Enceladus Jesmo li sami ili ipak nismo? Otkriće teleskopa James Webb možda je znak izvanzemaljskog života u Sunčevu sustavu

Iznenađujuća veličina i zemljopisni opseg ove značajke impliciraju evoluirani granitni sustav sličan Zemlji, veći nego što se vjeruje da je moguć na Mjesecu, napisali su znanstvenici u svom radu.

No, njihovo otkriće moglo bi samo pokrenuti novi niz pitanja.

Ako nemate vode, potrebne su ekstremne situacije za izradu granita, pojasnio je Siegler. Imamo taj sustav bez vode i bez tektonike ploča - ali imate granit. Je li bilo vode na Mjesecu - barem na ovom jednom mjestu? Ili je samo bilo posebno vruće?, pita Siegler.

Izvor: Phys.org

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti