Misteriozni X-37B sletio na Zemlju nakon rekordnih 780 dana provedenih u orbiti

Bespilotna svemirska letjelica X-37B američkog ratnog zrakoplovstva sjetjela je u nedjelju nazad na Zemlju nakon 780 dana provedenih u orbiti. Taj let ujedno je i najduži te peti po redu u nizu dugih svemirskih letova koje testira američka vojska.

Branimir Vorša | 28.10.2019. / 09:12

Galerija

Misija X-37B orbitalnog testnog vozila OTV-5 (Orbital Testing Vehicle) završila je besprijekornim autonomnim slijetanjem u NASA-inu Kennedyjevu svemirskom centru u Cape Canaveralu. Misteriozna letjelica, o čijoj se misiji inače vrlo malo zna, sletjela je na Kennedyjev svemirski centar u nedjelju rano ujutro, a u Zemljinu je orbitu lansirana 9. rujna 2017. godine putem rakete Falcon 9 kompanije SpaceX.

OTV-5 je srušio i rekord svojeg prethodnika, OTV-4, ostavši u orbiti punih 780 dana, nasuprot 718 dana misije OTV-4. Isto tako, prvi je put X-37B sletio u Kennedyjev svemirski centar, a ne u zračnu bazu Vanderberg američkog ratnog zrakoplovstva.

Slika nije dostupna Kraj tajne misije: Nakon 674 dana špijunski zrakoplov spustio se na Zemlju

Slika nije dostupna Misterij američke letjelice X-37: Sletjela nakon 2 godine, vojska skriva istinu

Nebo više nije granica za američko ratno zrakoplovstvo, a ako to odobri i Konges, nije više granica niti za američke svemirske snage, šef stožera američkog ratnog zrakoplovstva, general David L. Goldfein.

Američka vojska ima u svojoj floti najmanje dvije svemirske letjelice X-37B i obje su već više puta letjele. Njihov je proizvođač američka tvrtka Boeing, a originalno je zamišljeno da te letjelice provode najviše 240 dana u orbiti.

X-37B i dalje pokazuje važnost svemirske letjelice za višekratnu upotrebu, naglašava tajnica američkog ratnog zrakoplovstva Barbara Barrett.

Što su točne sve te letjelice tako dugo radile u orbiti, i dalje ostaje tajna, no tu i tamo su dužnosnici američkog ratnog zrakoplovstva dali pokoju informaciju o tipovima eksperimenata koje je OTV-5 provodio u svemiru. Jedan je od njih jest i eksperiment dizajniran za testiranje eksperimentalne elektronike i tehnologija oscilirajuće toplinske cijevi u dugom boravku u svemiru.

OTV-5 je, za razliku od prijašnjih misija, letio i u nešto višoj orbiti, što sugerira i nove eksperimente. Još je potvrđeno i to da je sa sobom u orbitu ponio manje eksperimente i satelite.

Izvor: Live Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti