Misteriozno plovilo bez posade pronađeno kod Sevastopolja i uništeno, nitko ne zna čije je i koja mu je bila namjena

Samo plovilo ima brojne značajke koje bi mogle upućivati ​​na to da je riječ o samoubilačkom dronu bez posade, napunjenom eksplozivom, koje je more izbacilo na obalu.

Branimir Vorša | 22.09.2022. / 11:10

Ruski ratni brod u blizini Sevastopolja
Ruski ratni brod u blizini Sevastopolja (Foto: Afp)

Ruske vlasti na okupiranom Krimskom poluotoku tvrde da su uništile površinsko plovilo bez posade u blizini grada Sevastopolja, u kojem se nalazi sjedište Crnomorske flote ruske ratne mornarice.

Fotografije misterioznog morskog drona pojavile su se na društvenim mrežama, točnije Twitteru, a samo plovilo ima brojne značajke koje bi mogle upućivati ​​na to da je riječ o samoubilačkom dronu bez posade, napunjenom eksplozivom, koje je more izbacilo na obalu.

Vjerodostojnost izvješćima da je nasukani dron snimljen blizini Sevastopolja daje i veliki desantni brod ruske mornarice, Projekt 775 klase Ropucha, za koji se zna da su stacionirani u tom gradu.

Komponenta slična Starlink internetskoj anteni?

Prema fotografijama misterioznog plovila, čini se da je riječ o relativno malom, niskom profilu i adizajnu s plitkim gazom i s nečim što izgleda kao jedan mali vodeni mlazni sustav. Čini se i da na njemu postoji senzorski sustav s više kamera postavljen na središnjem dijela trupa plovila.

Ravni objekt četvrtastog oblika, za koji su neki primijetili da u nekim širokim crtama izgleda slično Starlink satelitskoj internetskoj anteni SpaceX-a, isto tako se vidi na vrhu plovila prema krmi. Na vrhu pramca se vidi moguća manja kamera, kao i dvije male kupole točno na pramcu, što bi mogli dijelovi navigacijskog sustava tog bespilotnog plovila, dodatni senzori ili pak imati neke druge svrhe.

Američka veza?

Prema svemu navedenom, portal The War Zone piše da bi se to bespilotno plovilo moglo konfigurirati za misije nadzora i izviđanja. To plovilo bi moglo pružiti vrijedne informacije o ciljnom području prije misije, ponuditi dodatnu svijest o situaciji dok se ona provodi i pomoći u procjeni štete nakon misije. Poznato je da ukrajinske specijalne postrojbe provode vodene napade između ostalog i na jugu Ukrajine.

The War Zone podsjeća i da su "obalni obrambeni brodovi bez posade" bili dio vojnog paketa pomoći Ukrajini, koji je američki Pentagon objavio još u travnju.

"To je površinsko plovilo bez posade koje se može koristiti u razne svrhe u obalnoj obrani. Mislim da ću stati na tome," bilo je sve što je tada rekao John Kirby, američki ministar obrane na brifingu za medije još 13. travnja.

Neke značajke ukazuju da je riječ o oružju

No, nije isključeno ni da bi to bespilotno plovilo moglo biti potpuno nepovezano s bespilotnim plovilima isporučenim iz SAD-a te da ima druge mogućnosti. The War Zone piše kako je na misterioznom plovilu vidljiv niz značajki koje bi mogle ukazati na to da je to više oružje nego platforma za nadzor i izviđanje.

Neki su promatrači sugerirali da bi dvije kupole na pramcu tog plovila, mogle biti kontaktni detonatori koji pokreću eksplozivnu napravu nakon što pogode veliki objekt, poput neprijateljskog broda. Senzor na pramcu može biti i laserski sustav za određivanje udaljenosti koji pomaže u mjerenju udaljenosti do cilja.

Vrijedan novi ratni alat protiv Rusa?

Ukrajinske snage već su pokazale svoju sposobnost pretvaranja komercijalno dostupnih bespilotnih letjelica u improvizirane krstareće rakete. Ne bi bilo iznenađujuće da u Ukrajini postoji interes za općenito slične pomorske sposobnosti.

Morski površinski dronovi punjeni eksplozivom dali bi ukrajinskim oružanim snagama vrijedan dodatni alat za napad na ruske ratne brodove i druga manja plovila, posebno kada je riječ o ciljevima koji bi mogli biti izvan dometa i/ili okvira djelovanja protubrodskih projektila, koji se lansiraju s kopna, poput ukrajinskog Neptuna ili američkog Harpoona. Dizajn niskog profila s plitkim gazom i vodenim mlazom. koji dronu daje relativno veliku maksimalnu brzinu, mogao bi biti prikladan za napade na mete unutar jako branjenih lučkih područja, poput Sevastopolja.

Iako nisu jasne točne okolnosti kako se taj dron našao na plaži, ruski guverner Sevastopolja poručio je putem društvenih medija da je isti uništen.

Nije tajna da je ukrajinska vojska aktivno gađala Sevastopolj, a posebice dijelove crnomorske flote ruske mornarice. Proteklih tjedana bilo je više napada dronovima na objekte Crnomorske flote u Sevastopolju.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti