MIT-jevci osmislili vibrirajuću pilulu koja može pomoći u prevenciji pretilosti

Američki znanstvenici osmislili su vibrirajuću pilulu koja suzbija pretilost, oponašajući sitost bez invazivnih mjera ili potrebe za lijekovima.

Branimir Vorša | 23.12.2023. / 10:03

VIbrirajuća pilula protiv pretilosti
VIbrirajuća pilula protiv pretilosti (Foto: MIT News)

Zahvaljujući radu znanstvenika s MIT-ja, otkriven je novi pristup u borbi protiv pretilosti. MIT-jevci su napravili vibrirajuću pilulu, otprilike veličine standardne pilule multivitamina, opremljenu vibrirajućim motorom koji je siguran za gutanje i pokreće ga mala baterija srebrnog oksida. Nakon što pilula dospije u želudac, želučana kiselina otapa njegov vanjski sloj, zatvarajući tako elektronički krug i pokrečući vibriranje.

U eksperimentu koji je uključivao svinje, one koje su dobile vibrirajuću pilulu 20 minuta prije pristupanja hrani konzumirale su približno 40 posto manje od drugih svinja. Nadalje, tretirane svinje pokazale su povišene razine hormona koji signaliziraju sitost u krvi.

Traverso izražava optimizam u pogledu potencijala pilule kao lijeka za pretilost, priznajući hitnu potrebu za inovativnim rješenjima za rješavanje široko rasprostranjenog zdravstvenog problema koji pogađa više od 40 posto stanovništva SAD-a. Istraživanje vezano za tstiranje pilule objavljeno je u časopisu Science.

Jedinstvena vibracija pilule aktivira receptore odgovorne za signaliziranje sitosti, slično osjećaju nakon obilnog obroka. Sadašnji prototip vibrira 30 minuta prije nego što se prirodno izluči. Voditelj navedenog istraživanja, Giovanni Traverso s MIT-ja, predviđa buduće prilagodbe, predlažući verzije koje bi mogle ostati u želucu polutrajno i bežično se aktivirati ili deaktivirati. Očekuju se individualizirani odgovori na uređaj, koji može se programirati za kratku dnevnu aktivaciju kako bi se smanjio apetit ili kontrolirati putem mobilne aplikacije, kako bi se ciljano smanjila glad.

Traversov tim prethodno je istraživao električnu stimulaciju sluznice želuca, otkrivši njen potencijal da izazove glad. To otkriće otvara nove mogućnosti za liječenje problema povezanih s apetitom, kao što je nedostatak apetita kod osoba s rakom. Osvrćući se na značaj njihova rada, Traverso naglašava istraživanje stimulacije u različitim dijelovima gastrointestinalnog trakta, s ciljem repliciranja osjećaja sitosti.

Kad jedemo, osjećamo se sitima, a pitanje je: možemo li izazvati taj osjećaj sitosti? Možemo li stvoriti tu iluziju?, kaže Traverso.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti