MIT-jevi znanstvenici napravili pametnu pilulu koja iz utrobe prati disanje i otkucaje srca te dijagnosticira apneju

Inovativna pametna pilula bežično prati disanje i otkucaje srca u crijevima, dijagnosticira apneju za vrijeme spavanja i može otkriti predoziranje opioidima, revolucionizirajući praćenje zdravstvene skrbi kod kuće.

Branimir Vorša | 18.11.2023. / 10:04

Pametna pilula za praćenje otkucaja srca i disanja
Pametna pilula za praćenje otkucaja srca i disanja (Foto: Giovanni Trverso/Youtube)

Znanstvenici s Instituta za tehnologiju Massachusetts (MIT), predvođeni Giovannijem Traversom, konstruirali su revolucionarni elektronički uređaj veličine pilule koji se može progutati, sposoban za bežičnu i isplativu procjenu apneje pacijenta kod kuće.

Za razliku od tradicionalnih dijagnostičkih metoda koje zahtijevaju boravak u bolnici, Ta pametna pilula koristi sićušni akcelerometar za mjerenje disanja i otkucaja srca otkrivajući vibracije crijeva. Ona prenosi te informacije na vanjsko računalo putem radio signala.

Testirana na 10 sudionika u Medicinskom centru za procjenu spavanja Sveučilišta West Virginia, pilula je pokazala visoku točnost u mjerenju brzine disanja (93%) i otkucaja srca (96%). Uspješno je otkrila nekontroliranu apneju za vrijeme spavanja kod jednog sudionika, pokazujući svoj širi dijagnostički potencijal. Istraživanje vezano za to objavljeno je u časopisu Device.

Znanstvenici predviđaju širu primjenu te pametne pilule, predlažući njezinu upotrebu kod korisnika opioida za prepoznavanje prestanka disanja tijekom predoziranja. Traverso i njegov tim eksperimentirali su na anesteziranoj svinji, uvodeći pilulu i dajući značajnu dozu opioida fentanila. Uređaj je učinkovito detektirao nagli pad brzine disanja svinje, što je omogućilo pravovremenu primjenu lijeka naloksona, kako bi se poništili učinci opioida.

Dok se trenutna pilula obično izlučuje unutar jednog dana, ograničavajući njezinu korisnost u scenarijima predoziranja, istraživači aktivno istražuju modifikacije za produljenje njezinog boravka u crijevima. Osim toga, istražuju načine za izradu pilule za automatsko oslobađanje naloksona kada otkrije da korisnici opioida prestaju disati.

Inovativni pristup MIT-jevih znanstvenika obećava transformaciju, i dijagnoze apneje u snu, i otkrivanja predoziranja, nudeći neinvazivno i pristupačno rješenje za te kritične zdravstvene probleme.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti