Mjesec nam sve više bježi i to će utjecati na život na Zemlji

Mjesec se polako, ali sustavno udaljava od Zemlje. Iako to možda ne izgleda ozbiljno, u budućnosti bi moglo ostaviti značajne posljedice na život na Zemlji.

Martina Čizmić | 02.10.2019. / 14:12

Mjesec i Zemlja, ilustracija (Foto: Getty Images)

Prije otprilike 4,5 milijardi godina veliki svemirski objekt (ili možda nekoliko manjih) udario je u Zemlju, a komadići koji su se u tom trenutku odvojili nastavili su svoj “život” u njezinoj orbiti. S vremenom su se spojili i nastao je jedini Zemljin satelit - Mjesec. Taj tek stvoreni Mjesec bio je zapravo velika kugla užarenog kamena prekrivena oceanima lave, ali je bio i 16 puta bliže Zemlji nego što je to danas.

Kako se površina Mjeseca hladila, tako je “zahlađivao” i odnos između Mjeseca i Zemlje. Iako se udaljenost povećavala s godinama, koliko su zapravo Mjesec i Zemlja bili “bliski” u prošlosti, možda najbolje pokazuje video koji je napravio planetarni znanstvenik James O’Donoghue iz Japanske svemirske istraživačke agencije (JAXA).

Video kreće od aktualnog stanja i polako nas vraća u prošlost, prateći pri tome udaljenost Mjeseca od Zemlje, njegovu veličinu i brzinu kretanja.

Posebno je zanimljiva činjenica da se Mjesec ne udaljava jednakom brzinom od Zemlje. Trenutačno to iznosi oko 3,8 centimetara godišnje. Malo, kad pogledate koliko su Zemlja i Mjesec zapravo veliki. No znanstvenici ističu kako je na početku ta “brzina udaljavanja” bila mnogo veća i iznosila je 20,8 centimetara godišnje. Tijekom godina kretala se između 27,8 i tek 0,13 centimetara. Za varijacije u udaljavanju odgovorni su meteori koji s vremena na vrijeme pogađaju površinu Mjeseca, ali i velike geološke promjene koje je Zemlja prošla u svojoj prošlosti.

Iako se nećemo još neko vrijeme morati zabrinjavati zbog činjenice da nam Mjesec “bježi”, njegovo udaljavanje ostavit će posljedice i na život na Zemlji. Tako će s vremenom Zemljina rotacija usporiti, a promijenit će se i omjer plime i oseke diljem svijeta. No s obzirom na tempo kojim se udaljava za značajnije promjene bit će potrebno još nekoliko milijuna godina.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti