Mjesec postaje IT mjesto: Nakon 4G mobilne mreže stiže i LunaNet

Iako NASA još nije raspisala natječaj za izgradnju takve mreže, zna se kad bi ona trebala biti u funkciji - najkasnije 2023. godine.

Martina Čizmić | 21.10.2020. / 14:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA je ozbiljno krenula u pripreme za misiju Artemis, koja bi trebala vratiti američke astronaute na površinu Mjeseca i tamo izgraditi prvu istraživačku bazu izvan Zemlje. No da bi astronauti mogli boraviti na Mjesecu, potrebno je ispuniti neke preduvjete.

Slika nije dostupna Dok se ljudi bune protiv 5G mreže na Zemlji, NASA planira mobilnu mrežu na Mjesecu

Uz to što u NASA-i razmišljaju o izgradnji baze, krenuli su i s planovima za izgradnju popratne infrastrukture. Tako su nedavno dodijelili posao izgradnje 4G (a onda i 5G) mobilne mreže na Mjesecu Nokiji. I iako je u planu da astronauti putem mobilne mreže pristupaju i internetu, u NASA-i bi voljeli imati i konkretniju vezu, recimo onu koju može pružiti optički kabel.

Zato su napravili plan u kojem su zamislili da na Mjesecu imaju komunikacijski sustav koji bi omogućio stabilnu komunikaciju između vozila, letjelica, znanstvenih uređaja, astronauta, ali i između baze na Mjesecu i Zemlje, satelita i svemirske stanice koja se nalazi u Zemljinoj orbiti.

No svjesni su da to ne mogu napraviti sami. Zato su od svih zainteresiranih zatražili ideje kako slati i primati podatke između uređaja i astronauta na Mjesecu i baza na Zemlji. Pogotovo kad su ti uređaji i astronauti na "tamnoj strani Mjeseca". Ideja im je da se napravi nekoliko čvorova koji bi omogućili prebacivanje podataka s različitih dijelova Mjeseca.

Očekuju da LunaNet ispunjava neke zanimljive uvjete poput povjerljivosti i integriteta prilikom prebacivanja podataka, pozicioniranje i navigaciju za orijentaciju i određivanje visine na Mjesecu (kako bi se ti podaci mogli koristiti u misijama spašavanja) te pruža znanstvene usluge koje bi produbile istraživanja poput predviđanja velikih solarnih oluja.

Iako NASA još nije raspisala natječaj za izgradnju takve mreže, zna se kad bi ona trebala biti u funkciji - najkasnije 2023. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti