Mjesto za eksperimentiranje novih tehnologija izdvojeno od "normalnog svijeta": Je li ovo novi plan suosnivača Googlea?

Brin i Page napustili su čelno mjesto Alphabeta, a mediji nagađaju što bi suosnivači Googlea u budućnosti mogli raditi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.12.2019. / 13:30

Larry Page (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Suosnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin prije nekoliko godina čelno mjesto kompanije predali su Sundaru Pichaiju, dok su oni ostali na čelu Alphabeta, krovne kompanije koja je, među inim, obuhvaćala i Google. Njih dvojica sve su se rjeđe pojavljivali u javnosti, a često su se bavili investiranjem u druge kompanije. Ovaj tjedan iznenadili su javnost najavom povlačenja s čelne pozicije Alphabeta. Iako će i dalje ostati u upravnom odboru te će imati većinsko pravo glasa, čast i odgovornost upravljanja cijelim Alphabetom dodijeli su Pichaiju.

Sergey Brin i Larry Page (Foto: AFP) Googleovi osnivači povlače se s čela tvrtke i prepuštaju ju Pichaiju

Iako će i dalje ostati upućeni i uključeni u poslovanje kompanije, njihova će uloga biti puno manja te se postavlja pitanje čime će se ljudi čiji su proizvodi uvelike promijenili i revolucionalizirali naše živote baviti u budućnosti.

Odgovor na to pitanje nije poznat, no na temelju nekih prijašnjih govora i aktivnosti Larryja Pagea, novinari Business Insidera pokušali su doći do odgovora, a on se krije u pokušaju promjene zastarjele regulative, kao i mjestu na kojem bi se mogli provoditi različiti tehnološki eksperimenti i testiranja, kakve trenutačno zakoni ne dopuštaju.

Govoreći na jednoj konferenciji prije nekoliko godina, Page je rekao kako nismo razvili mehanizme s kojima bismo se prilagodili na rapidne promjene kojima smo svjedoci posljednja dva desetljeća, što se pogotovo odnosi na zakone i regulativu. Neki su današnji zakoni prestari i neprilagođeni današnjem načinu poslovanja. Kada je Google izlazio na burzu, za njih su vrijedili zakoni doneseni prije 50-ak godina, puno prije interneta. Zakon ne može biti ispravan ako je star 50 godina, rekao je tada Page.

Ti mehanizmi koje nismo prilagodili modernom vremenu odnose se i na eksperimentiranje s novom tehnologijom jer danas postoje brojne uzbudljive i važne stvari koje se ne mogu koristiti jer su zabranjene, odnosno nisu u skladu s regulativom. Kako bi svijet brže napredovao, bilo bi od velike važnosti imati neko "sigurno mjesto" na kojem bi se mogli izvoditi uzbudljivi i važni eksperimenti, odnosno testirati nove stvari i njihov utjecaj na ljude, društvo i svijet, bez potrebe za eksperimentiranje s takvim stvarima u stvarnom životu, bez utjecaja na ljude i "normalan svijet".

Autonomni automobil (Foto: Waymo) Evo kako je Google počeo s revolucijom koja će promijeniti cijelu industriju transporta

Naravno, pitanje je hoće li Page takve neke želje i razmišljanja zaista pokušati i ostvariti, no sigurno je da ima dovoljno novca (težak je više od 60 milijardi dolara) i veliki utjecaj da bi nešto tako barem mogao pokušati.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti