Mladi hrvatski inženjeri i znanstvenici imaju veliku priliku za napredak i karijerni rast u okviru projekta DONES

U okviru ovog projekta u Zagrebu je ovaj tjedan održana konferencija koja je, uz mlade istraživače, okupila i nešto manje od stotinu međunarodnih fuzijskih stručnjaka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.10.2024. / 11:41

Sudionici eventa u okviru projekta DONES održanog u Zagrebu (Foto: IRB)

Hrvatski znanstvenici imaju važnu ulogu u najvećem europskom projektu u području energije fuzije i u razvoju budućih fuzijskih elektrana koje će biti izgrađene u Granadi u Španjolskoj. Projekt DONES (DEMO Oriented Neutron Source) od ključne je važnosti za razvoj tehnologije fuzije, odnosno razvoj naprednih materijala za fuzijski reaktor u budućoj fuzijskoj elektrani DEMO, te niza fuzijskih tehnologija vezanih uz proizvodnju tricija, senzora i elektronike izdržljivih na zračenje, prijenosa topline tekućim metalima i rukovanja s njima i sl.

Nuklearna fuzija U Zagrebu započela radionica Projekta Dones koji okuplja vodeće međunarodne fuzijske stručnjake

S obzirom na to da DONES objedinjuje brojne znanstvene discipline, inženjerske grane i industrijske potrebe, pruža jedinstvenu priliku za mlade znanstvenike i inženjere da rade u međunarodnom okruženju te steknu vrijedna iskustva u razvoju novih tehnologija, istraživanja i inovacija. DONES će služiti kao platforma za suradnju i razmjenu znanja između znanstvenika iz različitih područja, stvarajući tako jedinstvenu bazu za istraživanja koja imaju dugoročan utjecaj na održivu energetsku budućnost.

Na inicijativu Hrvatske i Španjolske DONES je 2018. godine proglašen znanstvenom infrastrukturom od strateške važnosti za EU u okviru Europskog strateškog foruma za istraživačke infrastrukture (ESFRI) te je ovo prvi takav projekt u kojem Hrvatska ima ključnu ulogu.

Prilika za mlade znanstvenike

U okviru ovog projekta u Zagrebu je ovaj tjedan održan event koji je uz mlade istraživače okupio nešto manje od stotinu međunarodnih fuzijskih stručnjaka. Jedan od zaključaka ovog događaja bio je da, osim što je jedno od ključnih europskih znanstveno-tehnoloških čvorišta, DONES je platforma za karijerni rast mladim inženjerima i znanstvenicima iz Hrvatske i ostalih članica Europske unije.

Tom prigodom dr. sc. Tonči Tadić, voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti te koordinator projektnog tima DONES.HR prilikom održavanja skupa mreže korisnika DONES-a naglasio je kako će, pored ozračivanja fuzijskih materijala, ovaj projekt služiti i kao multidisciplinarna baza za neutronska istraživanja u područjima poput ne-fuzijske nuklearne fizike, medicinske fizike, fizike čvrstog stanja, medicine, biologije, ili strojarstva. Popratna istraživanja može predložiti svaka zainteresirana organizacija ili istraživački tim. Također, u sklopu projekta izrađuje se i razvija velika količina specijalizirane, a često i potpuno nove opreme, od detektora do kranova za daljinsko upravljanje, objašnjava Tadić.

Događanje je okupilo perspektivne mlade istraživače, studente i inženjere koji su s slušali iskustva svojih kolega koji već rade na projektu IFMIF-DONES. Razgovaralo se o njihovim karijernim putovima, izazovima te brojnim prilikama koje DONES nudi mladim znanstvenicima.

Sudionici sastanka u Zagrebu Najveći europski energetski poduhvat u kojem Hrvatska ima važnu ulogu, dobiva pojačanje

Dr. sc. Kristina Tomić Luketić, znanstvena suradnica na Institutu Ruđer Bošković, govorila je o svom radu na razvoju fuzijskih materijala i doprinosu DONES-u, a naglasila je i kako joj rad na projektu pruža priliku za usavršavanjem u međunarodnom okruženju i rad s vrhunskim stručnjacima iz cijelog svijeta. Toni Dunatov podijelio je svoje dojmove o sudjelovanju u međunarodnim istraživačkim eksperimentima, dok je izv. prof. dr. sc. Daniel Miler s Fakulteta strojarstva i brodogradnje predstavio izazove razvoja specijalizirane opreme za DONES.

Miller je napomenuo je kako se njegova uloga unutar DONES-a odnosi na razvoj specijalizirane opreme za daljinsko upravljanje, poput kranova. Iako nisam stručnjak za fuziju, rad na ovom projektu omogućuje mi doprinos iz perspektive inženjera. Striktni sigurnosni zahtjevi i jedinstveno operativno okruženje čine zadatak dizajniranja opreme zanimljivim i izazovnim. DONES pruža brojne prilike za mlade inženjere da se uključe u razvoj sofisticirane opreme, jedinstvene u svijetu, rekao je dr. Miler.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti