Mladi hrvatski robotičari osvojili jednu zlatnu i dvije srebrne medalje

Zbog brzog rasta i globalne ekspanzije robotike kao grane budućnosti iz godine u godinu raste konkurencija i samim time postignuti uspjesi su sve vrjedniji, poručuju iz Saveza.

Martina Čizmić | 08.07.2019. / 16:48

Roboti, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Članovi Hrvatskog robotičkog saveza (HROBOS) na svjetskom natjecanju RoboCup koje se održalo u Sydneyu u Australiji osvojili su jednu zlatnu i dvije srebrne medalje u raznim disciplinama, poručili su iz Saveza.

Našu zemlju je ove godine predstavljalo ukupno šest ekipa u juniorskim natjecateljskim kategorijama, a osim medalja, osvojili su i jednu posebnu nagradu za programsko rješenje, stoji u priopćenju Saveza.

Zlatno, srebrno i posebno odličje osvojili su Antonio Dijanić, Borut Patčev i Dora Dijanić uz pomoć mentora Ivice Kolarića i Filipa Patčeva, a srebrno Marko Pongrac i Juraj Kolarić uz pomoć mentorice Jelke Hrnjić.

Zbog brzog rasta i globalne ekspanzije robotike kao grane budućnosti iz godine u godinu raste konkurencija i samim time postignuti uspjesi su sve vrjedniji, poručuju iz Saveza te dodaju kako je ovaj rezultat dio napora dugogodišnjeg sustavnog i kvalitetnog rada mentora u Savezu koji surađuju s darovitim pojedincima i grupama.

U Sydneyu se okupilo preko pet tisuća natjecatelja iz 40 zemalja cijelog svijeta s mnoštvom robota u raznim disciplinama.

S postignutim rezultatima možemo svi biti zadovoljni, a posebice oni koji ulažu svoje resurse u razvoj robotike. Time smo ponovo dokazali da se znanjem, radom i zalaganjem ravnopravno nosimo s tehnološki razvijenijim i bogatijim zemljama, stoji u priopćenju Saveza.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti