Mladi informatičari oduševili: Na informatičkoj olimpijadi u Zagrebu osvojili čak sedam medalja

Jedan od osvajača zlatne medalje, Dorijan Lendvaj, osvojio je najviše bodova u ukupnom poretku i time postao apsolutni pobjednik natjecanja.

Hina | 06.09.2021. / 10:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Na 28. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2021, koja se od 1. do 5. rujna održala u online formatu, a domaćin je bio Zagreb, mlada hrvatska informatička reprezentacija osvojila je sedam medalja.

U konkurenciji 48 natjecatelja iz 11 zemalja (Austrija, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švicarska) mladi hrvatski informatičari osvojili su dvije zlatne, jednu srebrnu i četiri brončane medalje, čime je Hrvatska zauzela odlično drugo mjesto u ukupnom poretku, odmah iza Poljske.

Jedan od naših osvajača zlatne medalje, Dorijan Lendvaj, osvojio je najviše bodova u ukupnom poretku i time postao apsolutni pobjednik natjecanja.

Republiku Hrvatsku na natjecanju su zastupala dva tima - jer domaćin natjecanja ima pravo i na dodatni tim - sastavljena od ukupno osam učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i Izbornim pripremama.

U timu A sudjelovali su Vito Anić, Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežmah i Patrick Pavić, dok su u timu B bili Fran Babić, Vlatko Borevković, Ivan Jambrešić i Matej Vojvodić.

Uz Lendvajevu zlatnu medalju kao apsolutni pobjednik, druga zlatna medalja otišla je u ruke Patricka Pavića, dok je Krešimir Nežmah osvojio srebrnu, a Vito Anić, Fran Babić, Blatko Borevković i Matej Vojvodić brončane medalje.

Voditelji reprezentacije bili su Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj i Gabrijel Jambrošić, stručni voditelj.

Pobjednik natjecanja, Dorijan Lendvaj, dugogodišnji je član Robotičko- informatičkog kluba Popovača, a većina ostalih natjecatelja članovi su Zagrebačkog računalnog saveza. Obje udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.

Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja šest problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C++ i Python pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika do 20 godina starosti i dva voditelja.

Natjecanje je organizirao je Hrvatski savez informatičara, a na čelnim funkcijama u organizaciji bili su Ivan Paljak, predsjednik Znanstvenog povjerenstva, Matej Ferenčević, predsjednik Povjerenstva za provedbu i evaluaciju dok je Krešimir Malnar bio predsjednik i izvršni direktor tog natjecanja.

Nastup naših mladih informatičara na 28. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija pružila domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.

Program se financirao iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružile su Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti