Mobilni hladni rat: Rusi razvijaju vlastiti mobilni operativni sustav

Na globalnom i ruskom mobilnom tržištu u potpunosti dominiraju operativni sustavi američkih kompanija, što će Rusi u budućnosti pokušati promijeniti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.05.2015. / 09:09

Mobilni hladni rat: Rusi razvijaju vlastiti mobilni operativni sustav

Tržištem mobilnih operativnih sustava već godinama dominiraju samo dvije kompanije – Google sa svojim Androidom i Apple s iOS operativnim sustavom koji pokreće njihove pametne telefone i tablete. Ovakva situacija u kojoj većinu svjetskih telefona pokreću operativni sustavi američkih kompanija ne sviđa se Rusima koji se namjeravaju osloboditi ovisnosti o Androidu i iPhoneu te planiraju razviti vlastiti OS za mobilne uređaje za koji se nadaju da će u budućnosti biti instaliran na većinu telefona u Rusiji. Ministar komunikacija Nikolai Nikiforov zbog toga je inicirao sastanak s finskom kompanijom Jolla, poznatoj po mobilnom operativnom sustavu Sailfish OS te želi da Rusija na njihovoj platformi počne s razvojem novog operativnog sustava koji bi u roku od deset godina u potpunosti trebao promijeniti mobilno tržište u Rusiji.

The Light Phone - vrlo neobičan, ali jednostavan telefon čija baterija traje 20 dana

Trenutno u ovoj zemlji dominira Android čiji je udio veći od 80 posto, dok Apple zauzima 15 posto, a Nikiforov se nada da će do 2025. udio ruskog mobilnog operativnog sustava premašiti pedeset posto. Sailfish, koji na ruskom tržištu zauzima samo oko 0,5 posto tržišta, Rusima je zanimljiv iz dva razloga – prvo, riječ je open-source OS-u tako da će se moći bez problema iskoristiti kao osnova za razvoj vlastitog softvera te, što je vjerojatno još važnije, nema povezanost s američkim kompanijama (na The Guardianu podsjećaju kako je i Android open-source operativni sustav, no njega kontrolira Google). Ovaj operativni sustav neće biti limitiran samo na rusko tržište, već je Nikiforov napomenuo kako imaju planove i za druge zemlje – osim Finske, spomenuo je i Kinu, a očekuje da će im se u budućnosti pridružiti i Indija, Brazil i Južna Afrika.

Landvo S6 je klon Samsungovog S6 po vrlo pristupačnoj cijeni

Inače, Jollu su osnovali razočarani zaposlenici Nokije koji su napustili kompaniju nakon odluke tadašnjeg izvršnog direktora Stephena Elopa o odustajanju od operativnog sustava MeeGo na kojem su godinama radili i okrenu se Microsoftu i mobilnim Windowsima (ta je suradnja, kao što je dobro poznato, na kraju završila Microsoftovim preuzimanjem Nokije). Osim što će pokušati smanjiti utjecaj američkih mobilnih operativnih sustava, s ovim 'mobilnim hladnim ratom' Rusi namjeravaju smanjiti i utjecaj stranih hardverskih kompanija te će pojačati rad na vlastitim mobilnim procesorima i drugim komponentama.  

Foto: Sailfish

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti