Moćna patrola: Nebo iznad BiH počeli čuvati francuski borbeni zrakoplovi Rafale

Nebo iznad BiH u srijedu su čuvali najbolji francuski borbeni zrakoplovi.

Branimir Vorša | 10.03.2022. / 09:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na nebu iznad BiH počeli su patrolirati francuski borbeni zrakoplovi Rafale u sklopu misije održavanja zračne sigurnosti na području Balkana.

Francuski borbeni zrakoplovi Rafale poletjeli su s francuskog nosača zrakoplova Charles de Gaulle 8. ožujka te obavili patrolne letove iznad BiH u sklopu EUROFOR-ove Operacije Althea, čiji je primarni cilj nadzor vojne primjene Daytonskog sporazuma u BiH.

Fotografije francuskih Rafalea objavljene su na Twitteru na službenim profilima vrhovnog zapovjednika mediteranske i crnomorske pomorske zone Cecmed te francuskih pomorskih snaga French Carrier Strike Group.

Pojačan nadzor sigurnosti neba iznad BiH dolazi i zbog ruske invazije na Ukrajinu, na istoku Europe.

Rafale je i novi hrvatski borbeni zrakoplov

Podsjetimo, Hrvatska se protekle godine odlučila za kupnju upravo francuskih borbenih zrakoplova Rafale, doduše polovnih, no to nimalo ne umanjuje činjenicu da je riječ o doista jednom od najmodernijih borbenih zrakoplova izrazitih performansi i sposobnosti.

Hrvatska je od Francuske tako odlučila kupiti 12 rabljenih modela Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura.

Ipak, najbolji francuski borbeni zrakoplov nije bio bez svojih problema. Zrakoplov tvrtke Dassault Aviation stekao je u prošlosti 'ugled' aviona koji se ne može prodati zbog sporog razvoja uzrokovanog rezovima u francuskom proračunu.

No, Rafale se 2007. pokazao u borbi u Afganistanu, a potom i u Libiji, Sahelu i na Levantu. Osam godina kasnije uslijedile su prve prodaje - 24 komada Egiptu, 36 Kataru i 36 Indiji godinu dana nakon toga.

Rafale je isto tako potpuno kompatibilan s NATO-ovim standardima i smatra se najboljim višenamjenskim borbenim avionom u svijetu.

Rafale F3-R je dvomotorni avion generacije 4.5 koji ima mogućnost superkrstarenja pri brzini od 1,4 maha (leta nadzvučnom brzinom bez korištenja naknadnog dogorijevanja goriva radi štednje goriva). Stručnjaci smatraju da je njegova najveća prednost mogućnost obavljanja širokog spektra borbenih zadaća istovremeno, bez obzira na vremenske uvjete i doba dana.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti