Moderna je objavila da je njezino cjepivo od dvije doze generiralo antitijela koja neutraliziraju virus kod djece, a sigurnost je usporediva s ranijim kliničkim ispitivanjima adolescenata i odraslih.

Panel savjetnika FDA-e u utorak će glasati o odobrenju suparničkog cjepiva Pfizera/BioNTecha za uporabu kod djece od pet do 11 godina.

Cjepivo Moderne odobreno je za odrasle iznad 18 godina, a nedavno je dobilo odobrenje i za treću dozu u nekim slučajevima.

Međutim, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) još nije odobrila cjepivo za upotrebu kod adolescenata u dobi od 12 do 17 godina. Švedska je pauzirala korištenje cjepiva Moderne među mlađim dobnim skupinama nakon izvješća o slučajevima upale srčanog mišića kod mladih odraslih osoba.

Slika nije dostupna Američki stručnjaci preporučili docijepljivanje Modernom za starije i rizične skupine
Slika nije dostupna Docjepljivanje Pfizerom ili Modernom najučinkovitije kod osoba koje su primile ovo cjepivo

Moderna je navela da je većina nuspojava u ispitivanju, koje je imalo 4753 sudionika, bila blage ili umjerene težine, a najčešće su to bili umor, glavobolja, temperatura i bol na mjestu ubrizgavanja doze cjepiva.

Doze cjepiva korištene u ispitivanju sadrže 50 mikrograma, što je polovica od korištene doze u prvim serijama cjepiva za odrasle. Doza od 50 mikrograma također je odobrena za uporabu kao 'booster' doza.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju