Moderna tehnologija razotkriva skrivenog Picassa: Ispod poznatog umjetničkog djela otkrili još jedno

Iako je tehnologija omogućila da ponovno ugledamo sliku koju je Picasso pije više od 100 godina "sakrio" postavlja se pitanje koliko korištenje tehnologije odnosno umjetne inteligencije mijenja takvu sliku?

Martina Čizmić | 18.10.2021. / 08:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Za Pabla Picassa često se govori kako je jedan od najistaknutijih umjetnika. Njegove slike poznate su u cijelom svijetu, a od njih je možda samo poznatija osebujnost tog umjetnika.

No, znanstvenici su otkrili da njegove slike skrivaju potpuno nepoznate slojeve i slike. Tvrtka specijalizirana za pronalaženje "izgubljene umjetnosti", Oxia Palus, pregledala je njegovu sliku koja prikazuje slijepog muškarca za jelom iz 1903. godine i otkrila sliku koja prikazuje nagu ženu na podu.

Umjetnici su tijekom povijesti često nekoliko puta upotrebljavali ista platna kako bi uštedili, a slike koje su "skrivene" smatrali su "nedovoljno dobrima" za prodaju ili izlaganje.

Kako bi otkrili što se skriva ispod Picassovih slika, stručnjaci su koristili rendgenske zrake, a potom naučili umjetnu inteligenciju da Picassovim potezima kista nadopuni dijelove koji su nedostajali. Na kraju su novu sliku 3D isprintali na novo platno. I tako je Picassov "nagi portret žene" iz plavog razdoblja ponovno oživio.

Iako je tehnologija omogućila da ponovno ugledamo sliku koju je Picasso pije više od 100 godina "sakrio" postavlja se pitanje koliko korištenje tehnologije odnosno umjetne inteligencije mijenja takvu sliku? I je li umjetnik uopće bio spreman pokazati tu skrivenu sliku svijetu?

Dok stručnjaci rasprave o etičkim pitanjima kombinacije skrivenih slika i umjetne inteligencije, mi možemo uživati u još jednom Picassovom (ili barem dijelom Picassovom) umjetničkom djelu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti