Moderna tehnologija za spas šuma: Dronovi, umjetna inteligencija i 5G tehnologija otkrivaju požare u Grčkoj

Program za otkrivanje požara koristi sustav ranog upozorenja za identifikaciju požara koristeći senzore i dronove kako bi na vrijeme upozorio na problem.

Martina Čizmić | 01.07.2022. / 12:01

Dron, ilustracija (Foto: Getty Images)

Sezona požara već je započela, a svake godine zbog požara na Mediteranu stradaju hektari i hektari šuma i niskog raslinja. Upravo kako bi na vrijeme prepoznali opasnost i uočili požar prije nego što se on razbukta, vatrogasci sve češće koriste naprednu tehnologiju u obliku toplinskih kamera i dronova.

Huawei i Nova-Wind jedno su takvo tehnološko rješenje osmislili za zaštitu grčkih šuma od požara. Projekt koristi 5G tehnologiju, kao i algoritme te umjetnu inteligenciju i robotiku dronova.

Program Elevate Greece inicijativa je Ministarstva razvoja i ulaganja, a namijenjen je identificiranju perspektivnih startupa i podržavanju njihovog rasta. Tako se Huawei udružio s PROBOTEK-om i preuzeo financiranje pilot projekta. Nova-Wind je u ovom projektu telekomunikacijski partner za povezivost, a startup tvrtka PROBOTEK nudi rješenje za sustav ranog otkrivanja.

Testiranje roja dronova u gustoj šumi VIDEO Scene kao iz filmova znanstvene fantastike: Roj autonomnih dronova uspješno testiran u gustoj šumi

Ovaj projekt je važan za našu zemlju budući da, na pilot razini, implementira mogućnosti novih tehnologija u cilju zaštite okoliša, a posebno zaštite naše nacionalne baštine. Da bismo je sačuvali, moramo zaštititi floru i faunu naše zemlje. U tim nastojanjima vrhunske tehnologije imaju ključnu ulogu dajući doprinos ne samo zaštiti šuma, već i općenito suočavanju s klimatskom krizom. Zahvaljujem se Huaweiju Grčka i Nova-Wind koji svojom suradnjom otvaraju put rješenjima za preventivnu detekciju požara, a općenito i u području zaštite okoliša i primarne proizvodnje, istaknuo je Georgios Georgantas, ministar ruralnog razvoja i hrane u pozdravnom govoru na predstavljanju projekta.

Program za otkrivanje požara koristi sustav ranog upozorenja za identifikaciju požara koristeći senzore i dronove kako bi na vrijeme upozorio na problem.

U Huaweiju čvrsto vjerujemo da vrhunske tehnologije mogu pomoći u boljoj zaštiti građana i okoliša. Kao službeni pružatelji podrške inicijativi Ministarstva razvoja i ulaganja Elevate Greece, Huawei je već financijski pomogao startupima koji posluju u tehnološkom sektoru Industrije 4.0, a sada podržavamo PROBOTEK financiranjem ovog pilot programa preventivnog otkrivanja požara. Veselimo se budućim partnerstvima sa startupima u ključnim tehnološkim sektorima za dobrobit društva i prirodna bogatstva zemlje, istaknuo je Nikos Lazaris, generalni direktor Huaweija.

Program za otkrivanje požara funkcionira tako da su senzori instalirani na strateškim točkama u parku i međusobno su povezani s platformom za upravljanje incidentima i dronom. Dron obavlja redovne nadzorne letove kao i letove u hitnim slučajevima u slučaju indikacija senzora. Za otkrivanje dima ili požara koriste se specifični algoritmi koji analiziraju sliku i šalju podatke u kontrolni centar. U slučaju nužde, dron detektira dim ili vatru kroz kameru i šalje upozorenje kontrolnom centru. Odmah po detekciji dima, dron se upućuje ne to mjesto kako bi potvrdio incident, a zatim se dron ili vraća u svoju bazu ili bilježi napredovanje požara.

Slika nije dostupna “One misle da je to Terminator”: Pogledajte video napada ptice na dostavni dron

Rezultat je trenutna identifikacija početne točke požara, praćenje udaljenih područja u stvarnom vremenu, rano vizualno otkrivanje dima i požara, a posljedično i zaštita ljudskih života.

Partnerstvo između Huaweija i Nova-Wind s PROBOTEK-om predstavilo je inovativni pilot program za detekciju požara koji koristi 5G tehnologiju, umjetnu inteligenciju, algoritme i najsuvremenije dronove. Ovo je sustav ranog upozorenja i identifikacije ekstremnih događaja kao što su požari, za koji se očekuje da će pomoću senzora i dronova pomoći u rješavanju fenomena s društvenim, ekološkim i ekonomskim utjecajima. Poslovna sinergija tvrtki iz tehnološkog sektora s novim poduzećima unutar platforme Elevate Greece dobar su primjer kako možemo raditi na talentu, idejama i ljudskim resursima koje imamo da odgovorimo na izazove našeg vremena. Iskrene čestitke kreatorima i sudionicima ove inicijative koji ulijevaju povjerenje da grčki inovacijski ekosustav sada ima potencijal i alate za postizanje suradnje i sjajnih rezultata, naglasio je Christos Dimas, zamjenik ministra za istraživanje i tehnologiju.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti