VIDEO Scene kao iz filmova znanstvene fantastike: Roj autonomnih dronova uspješno testiran u gustoj šumi

Testiranje roja dronova koje su izveli znanstvenici sa sveučilišta Zhejiang podsjeća na scene iz znanstvene fantastike.

Hina | 05.05.2022. / 14:34

Testiranje roja dronova u gustoj šumi
Testiranje roja dronova u gustoj šumi (Foto: New Scientist/Youtube)

Deset malenih dronova ne većih od ljudske šake uspješno su položili ispit u Kini gdje su u šumi bambusa proletjeli više desetaka metara prema zadanom cilju izbjegavši grane, kosine i druge zapreke te su se provukli kroz uske prostore između bambusovih stapki.

Bespilotne letjelice taj su posao obavile potpuno autonomno i koordinirano na terenu koji su otkrivale u realnom vremenu.

Amazon Prime Air (Foto: AFP) Padaju dronovi: Amazonova ideja o zračnoj dostavi ne odvija se po planu

Testiranje koje su izveli znanstvenici sa Sveučilišta Zhejiang podsjeća na scene iz znanstvene fantastike. Njihova studija objavljena u srijedu u časopisu Science Robotics zapravo i počinje citatima iz filmova kao što su "Ratovi zvijezda" ili "Blade Runner 2049".

Kapacitet navigacije i koordinacije rojeva dronova u tim filmovima nadahnuo je brojne znanstvenike. Danas smo učinili korak prema takvoj budućnosti, napisali su autori.

Naprave izrađene posebno za ovo testiranje opremljene su stereo kamerom, senzorima i računalom, a naravno za njih je razvijen posebni algoritam.

Rojevi dronova već su bili testirani, ali uvijek u unaprijed pripremljenom prostoru slobodnom od zapreka, objašnjava Enrica Soria sa Savezne politehničke škole u Lausanneu koja i sama nekoliko godina radi na tom istraživanju.

Ovime je prvi put roj dronova uspješno testiran na otvorenoj nestrukturiranoj površini, u prirodi i to je zadiviljujuće iskustvo, napominje Soria.

Mali leteći roboti Mogu sami odrediti kakav je njihov okoliš, kartografirati ga te zatim planirati svoju putanju, navela je.

Operacije spašavanja

Slika nije dostupna Ukrajina od Amerikanaca dobiva 100 samoubilačkih dronova Switchblade

Primjene takvih rojeva dronova bit će višestruke.

Takvi dronovi ne oslanjanju se ni na kakvu vanjsku infrastrukturu (kao što je GPS) i zato se mogu koristi u vrijeme prirodnih katastrofa pa mogu nakon potresa uočiti štete i slati pomoć.

Također mogu ići u oštećenu zgradu u koju je pristup opasan za ljude.

Naravno, pojedinačni dronovi već su bili korišteni u takvim scenarijima no njihovo autonomno vrijeme leta bilo je vrlo ograničeno. Ako se pošalje roj dronova u takvim slučajeva ostvarit će se velika ušteda vremena.

Druga mogućnost je prijevoz teških tereta koji ne može prevoziti samo jedna bespilotna letjelica.

Dronovi se već naveliko koriste u vojne svrhe i primjerice, Pentagon je u brojnim prilikama iskazao interes za take rojeve koje također testira.

Međutim, rezultati vojnih testiranja ne dijele se s ostatkom svijeta, kaže Soria i zato je teško znati do kojeg su stupnja doprli.

Ptičja jata

Kineski znanstvenici već su obavili nekoliko testiranja, među kojima i u bambusovoj šumi.

U jednom testiranju dronovi morali su zadržati formaciju u letu.

Slika nije dostupna 600 godina stara ideja provedena u stvarnost: Pogledajte dron koji za let koristi dizajn jednog od najvećih genija renesanse

U trećem testiranju, naprotiv, morali su letjeti u raznim smjerovima, a čovjek je bio u središtu zone kako bi provjerio njihovu sposobnost da se međusobno izbjegavaju i ne sudaraju te da izbjegnu osobu u kretanju.

U našem radu nadahnuti smo pticama koje lete u jatu, čak i kada lete preko gustih šuma, kaže Xin Zhou, vodeći autor studije. Istodobno, izbjegavali su modele insekata koji imaju nagla kretanja.

Izazov znanstvenika je pomiriti toliko oprečnih zahtjeva: lagane i malene naprave moraju imati ultra performantne informatičke sposobnosti i sigurnu putanju, a tome još valja dodati vrijeme letenja i drugo.

Na pitanje kada će takvi rojevi biti u širokoj upotrebi Enrica Soria odgovara da je potrebno još dosta rada.

Potrebna su testiranja u ultradinamičnom okruženju, u kojima će se imitirati gradovi gdje se miješaju vozila i prolaznici. Osim toga, za takve upotrebe trebat će donijeti i posebne zakone, a za to također treba vremena.

Soria međutim smatra da će za nekoliko godine svijetu biti na raspolaganju vro pouzdani sustavi rojeva dronova.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti