Američka farmaceutska tvrtka Moderna zatražila je u četvrtak odobrenje američkih zdravstvenih regulatora za drugu buster dozu cjepiva protiv COVID-19 za sve starije od 18, uslijed rasta broja novozaraženih u nekim dijelovima svijeta i straha od novog vala pandemije.

Nekoliko dana ranije, tvrtka Pfizer Inc i njezin njemački partner BioNTech SE podnijeli su zahtjev američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA), tražeći odobrenje za primjenu druge buster doze njihova cjepiva za osobe starije od 65.

Modernino cjepivo protiv COVID-19 Moderna ispituje cjepivo protiv omikrona

Moderna je priopćila kako se njezin zahtjev odnosi na sve odrasle osobe starije od 18, kako bi američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti i pružatelji zdravstvene skrbi mogli sami odlučiti o primjeni dodatne buster doze njezina cjepiva, uključujući "kod osoba za koje COVID-19 zbog dobi ili komorbiditeta predstavlja veći rizik".

Ne komentirajući pitanje učinkovitosti četvrte doze cjepiva, Moderna je objavila da se njezin podnesak djelomično temelji na podacima nedavno objavljenim u Sjedinjenim Državama i Izraelu nakon pojave omikron varijante virusa.

Stephen Bancel Je li kraj pandemije na vidiku? Izjava šefa Moderne mnoge je vjerojatno iznenadila: "Mislim da postoji oko 80 posto šanse..."

FDA nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentarom.

Američki zdravstveni dužnosnici - uključujući vrhunskog stručnjaka za zarazne bolesti Anthonyja Faucija - povećali su izglede za upotrebu četvrte doze cjepiva, osobito za stariju populaciju te kako bi se pripremili za mogućnost novog porasta broja zaraženih.

Podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da učinkovitost cjepiva s vremenom slabi te da ju treća doza cjepiva pomaže obnoviti, ali nisu objavili sveobuhvatne podatke temeljene na dobi ili zdravstvenom statusu.

Booster doza cjepiva protiv COVID-19 Američka studija otkriva koliko dugo traje zaštita booster dozom cjepiva protiv COVID-19

Vijest je prvi objavio New York Times.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju