Moderna zatražila odobrenje za drugu booster dozu cjepiva protiv COVID-19

Ne komentirajući pitanje učinkovitosti četvrte doze cjepiva, Moderna je objavila da se njezin podnesak djelomično temelji na podacima nedavno objavljenim u Sjedinjenim Državama i Izraelu nakon pojave omikron varijante virusa.

Hina | 18.03.2022. / 08:06

Modernino cjepivo protiv COVID-19 (Foto: Afp)

 Američka farmaceutska tvrtka Moderna zatražila je u četvrtak odobrenje američkih zdravstvenih regulatora za drugu buster dozu cjepiva protiv COVID-19 za sve starije od 18, uslijed rasta broja novozaraženih u nekim dijelovima svijeta i straha od novog vala pandemije.

Nekoliko dana ranije, tvrtka Pfizer Inc i njezin njemački partner BioNTech SE podnijeli su zahtjev američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA), tražeći odobrenje za primjenu druge buster doze njihova cjepiva za osobe starije od 65.

Slika nije dostupna Moderna ispituje cjepivo protiv omikrona

Moderna je priopćila kako se njezin zahtjev odnosi na sve odrasle osobe starije od 18, kako bi američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti i pružatelji zdravstvene skrbi mogli sami odlučiti o primjeni dodatne buster doze njezina cjepiva, uključujući "kod osoba za koje COVID-19 zbog dobi ili komorbiditeta predstavlja veći rizik".

Ne komentirajući pitanje učinkovitosti četvrte doze cjepiva, Moderna je objavila da se njezin podnesak djelomično temelji na podacima nedavno objavljenim u Sjedinjenim Državama i Izraelu nakon pojave omikron varijante virusa.

Stephen Bancel Je li kraj pandemije na vidiku? Izjava šefa Moderne mnoge je vjerojatno iznenadila: "Mislim da postoji oko 80 posto šanse..."

FDA nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentarom.

Američki zdravstveni dužnosnici - uključujući vrhunskog stručnjaka za zarazne bolesti Anthonyja Faucija - povećali su izglede za upotrebu četvrte doze cjepiva, osobito za stariju populaciju te kako bi se pripremili za mogućnost novog porasta broja zaraženih.

Podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da učinkovitost cjepiva s vremenom slabi te da ju treća doza cjepiva pomaže obnoviti, ali nisu objavili sveobuhvatne podatke temeljene na dobi ili zdravstvenom statusu.

Booster doza cjepiva protiv COVID-19 Američka studija otkriva koliko dugo traje zaštita booster dozom cjepiva protiv COVID-19

Vijest je prvi objavio New York Times.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti