Je li kraj pandemije na vidiku? Izjava šefa Moderne mnoge je vjerojatno iznenadila: "Mislim da postoji oko 80 posto šanse..."

Šef američke farmaceutske tvrtke Moderna Stephane Bancel komentirao je mogućnost da se pandemija koronavirusa bliži kraju.

Martina Čizmić | 16.02.2022. / 15:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Je li kraj pandemije na vidiku? Iako oprezno, čak je i šef američke farmaceutske tvrtke Moderna, Stephane Bancel, izjavio da bi bilo razumno reći da je pandemija COVID-19 gotovo pri kraju.

Govoreći za CNBC, Bancel je rekao kako mu se čini da bi to mogao biti izgledni scenarij.

Mislim da postoji oko 80 posto šanse da će virus, kako se bude razvijao, postajati sve manje i manje zarazan, rekao je Bancel.

Iako je to realna mogućnost, Bancel ipak ističe kako će predstavljati određenu prijetnju starijima i onoma koji boluju od ozbiljnih kroničnih bolesti, zbog čega će se, smatra, oni morati docijepiti sljedeće godine.

Ovaj će virus ostati živjeti uz ljude zauvijek, poput gripe, i morat ćemo naučiti živjeti s njim, istaknuo je.

Slika nije dostupna Ima li svemu ovome kraja? Direktor Moderne komentirao kada očekuje kraj pandemije

No, upozorio je kako postoji, prema njegovoj procjeni, šansa od otprilike 20 posto da bi virus mogao mutirati i postati još zarazniji od omikron varijante.

Mislim da smo imali sreće s omikron varijantom, ali i dalje tisuće ljudi umiru od ove bolesti. Ovaj je virus nepredvidljiv, istaknuo je Bancel.

I dok se prosječni građani vesele svakoj najavi kraja pandemije i povratka "na staro", stručnjaci su puno oprezniji u davanju bilo kakvih prognoza.

Dekan Škole javnog zdravlja Sveučilišta Brown, Ashish Jha, na Twitteru je prokomentirao Bancelove najave upozorenjem kako "nemamo nikakve garancije da će buduće varijante ovog virusa biti manje zarazne". Dodao je kako bi prioritet trebao biti cijepiti što više ljudi.

 

 

Podsjetimo, i šef Svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je kako je prerano reći da je omikron varijanta početak kraja pandemije.

Slika nije dostupna Nazire li se zaista kraj: WHO otkrio kad i pod kojim uvjetima bismo mogli reći da je gotova "akutna faza" pandemije

Život s ovim virusom ne smije značiti da se kladimo na to kako će se on dalje razvijati, pogotovo jer na to ne možemo utjecati, istaknuo je Ghebreyesus.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti