Nazire li se zaista kraj: WHO otkrio kad i pod kojim uvjetima bismo mogli reći da je gotova "akutna faza" pandemije

To je u našoj moći (...) To je pitanje izbora, istaknuo je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Hina | 12.02.2022. / 10:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  "Akutna faza" pandemije COVID-19 završit će se ove godine ako se ostvari plan o 70 posto cijepljene svjetske populacije, rekao je u petak glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Računamo da će se akutna faza pandemije završiti ove godine, naravno uz uvjet da se do sredine godine, u lipnju i srpnju, cijepi 70 posto svjetskog stanovništva, rekao je novinarima Tedros Adhanom Ghebreyesus koji boravi u posjetu Južnoafričkoj Republici.

To je u našoj moći (...) To je pitanje izbora, dodao je.

Čelnik WHO-a je posjetio laboratorije biotehnološke tvrtke Afrigen sa sjedištem u Cape Townu, koja je proizvela prvo cjepivo protiv COVID-19 na bazi glasničkog RNK u Africi.

Proizvedeno sekvenciranjem javno dostupnog genetskog koda laboratorija Moderne, ovo će cjepivo u studenom biti spremno za kliničko ispitivanje, a njegovo odobrenje je planirano u 2024.

Ovo će cjepivo biti bolje prilagođeno uvjetima u kojima će se koristiti, s manjim zahtjevima za skladištenje i s nižom cijenom, rekao je Tedros.

Projekt Afrigena podupiru WHO i međunarodni mehanizam Covax za pristup cjepivu.

Tek je 11 posto Afrikanaca cijepljeno, što je najniža stopa u svijetu. Taj kontinent mora "šest puta povećati stopu cijepljenih" protiv COVID-19 da bi se mogli nadati ostvarenju plana o 70 posto procijepljenih koji je postavljen za kraj prvog polugodišta 2022., objavio je WHO za Afriku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti