Moderni poslovi ili kako raditi u pokretu

Danas za obavljanje nekog posla ne morate sjediti u uredu, već je ured tamo gdje ste vi.

Sponzorirani članak | 02.06.2017. / 15:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije samo desetak godina, odlazak na posao podrazumijevao je fizički odlazak iz vlastitog doma u ured ili poslovni prostor u kojem ste potom provodili svojih osam ili više sati. Međutim, s modernom tehnologijom, sve je više poslova koji vam omogućavaju da budete bilo gdje na svijetu i istovremeno radite svog posao.

Neki poslodavci čak omogućavaju svojim zaposlenicima da nekoliko dana u tjednu rade “od kuće” (s tim da je to od kuće veoma fleksibilan pojam). Upravo zahvaljujući mobilnim telefonima i laptopima, možete raditi iz automobila dok čekate djecu nakon treninga, omiljenog kafića ili pak obale jezera ili mora.

Tako vam danas za obavljanje nekog posla više nije potreban klasični ured, već je “ured” tamo gdje ste vi. Vašim klijentima ili poslodavcima nije bitno nalazite li se u Zagrebu, Osijeku, na Visu ili čak u Beču. Glavno je da imate vezu na internet i to je to.

Rad preko granice

Neki su od “mobilnog ureda” stvorili i stil života. Spakiraju stvari i otpute se na put oko svijeta, a da njihovi klijenti i poslovni partneri nemaju pojma kako nisu “u uredu”. Glavni je problem takvog načina života i rada, osiguravanje stabilne i, što je možda još bitnije, jeftine veze na internet. Tako, ako ste do sad željeli ostati u vezi i kad ste putovali u inozemstvo, morali ste voditi računa o tome koju mobilnu tarifu imate ugovorenu, a podatkovni promet ste posebno kontrolirali kako vas po povratku u domovinu ne bi dočekao ogroman račun. To je najčešće podrazumijevalo “lovljenje” otvorenih WiFi mreža po gradu, ali što ako ste negdje na osami?

Kako Europska unija od 15. lipnja 2017. ukida roaming, odnosno izjednačava cijene podatkovnog i mobilnog prometa u drugoj državi kao da ste u svojoj mreži, problema više ne bi trebalo biti. Barem u Europi. No, surfanje bez roaminga možete iskusiti i prije 15. lipnja.

Do 14. lipnja, odnosno do ukidanja roaminga u EU, Tele2 daruje 1 GB podatkovnog prometa i 1000 minuta u roamingu (za korisnike novih podatkovnih paketa). Putujete li na neki kraći put izvan Hrvatske i želite ostati u kontaktu s klijentima i poslovnim partnerima, ovaj paket je i više nego dovoljan za primanje i slanje e-mail poruka, odraditi Skype video sastanak i biti uvijek dostupni putem telefona.

A ako zapnete negdje na aerodromu ili granici (što je nedavno bio slučaj), vrijeme možete kratiti gledanjem omiljene serije ili glazbe bez ikakve brige da će vam brzina prijenosa podataka biti nedostatna.

Zanimljivo je što iste uvjete možete dobiti i ako imate ekipu s kojom radite (a koja ima dva do četiri člana). Za 150 kuna mjesečno, svaki član ekipe može neograničeno pričati i tipkati, a podatkovni promet se bira i troši odvojeno. Tako uvijek možete biti u kontaktu s članovima svoje ekipe, čak i ako se ne nalazite u istoj zemlji. Dovoljno je da ste unutar Europske unije.

Dakle, ako možete raditi iz “mobilnog ureda”, spakirajte stvari i krenite. Iz osobnog iskustva vam možemo reći da za poticanje kreativnosti i smanjenje stresa, nema boljeg rješenja od rada na novoj lokaciji. Recimo uz obalu Dunava u Budimpešti ili na travi u hladu tornja u Pisi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti