Znanstvenici testiraju još jednu teoriju: Mogu li COVID-19 cjepiva utjecati na menstrualni ciklus žena?

Znanstvenici su počeli proučavati može li cjepivo protiv COVID-19 utjecati na mjesečnicu kod žena.

Branimir Vorša | 06.05.2021. / 10:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cjepiva su dizajnirana tako da aktiviraju imunitet kod pacijenata, a dio stručnjaka se pita mogu li cjepiva privremeno poremetiti menstrualni ciklus kod žena.

Dosad su izvješća o neregularnom krvarenju tijekom mjesečnice kod žena zbog cjepiva bila na razini anegdote. Povrh toga, vrlo je teško napraviti poveznicu s cjepivima, obzirom da promjene u menstrualnom ciklusu mogu biti i rezultat drugih faktora poput stresa, prehrane i navika vezanih za vježbanje. Isto tako, tu je i nedostatak podataka koji prate promjene menstrualnih ciklusa nakon cijepljenja.

Ako znanstvenici s vremenom i pronađu poveznicu između cjepiva i kratkoročnih promjena u krvarenju tijekom mjesečnice, stručnjaci tvrde da to ne bi bio razlog za izbjegavanje cijepljenja.

Korist od uzimanja cjepiva zasigurno daleko premašuju potrebu da se izdrži jedna teška mjesečnica, ako doista i postoji neka veza između to dvoje, ističe dr. Mary Jane Minkin, ginekologinja i profesorica Škole za medicinu na Sveučilištu Yale u SAD-u.

Znanstvenici su nedavno pokrenuli istraživanje s ciljem prikupljanja podataka o navedenom potencijalnom problemu. Iako rezultati tog istraživanja neće sami po sebi pokazati postoji li veza između cjepiva protiv COVID-19  i menstrualnih promjena, svakako će pomoći kao osnova za daljnja istraživanja koja bi mogla dati odgovor na to pitanje, smatra Katherine Lee sa Sveučilišta Washington u St. Louisu i jedna od znanstvenica koja provodi navedeno istraživanje.

No, da poveznica možda ipak postoji smatra dr. Jen Gunter, porodničarka i ginekologinja iz San Francisca. Ona kaže da je veza između cjepiva i poremećaja menstrualnog ciklusa možda moguća jer sluznica maternice, koju se odbacuje tijekom mjesečnice, u sebi sadrži imunološke stanice koje pomažu u zaštiti same maternice.

Američki Centar za kontrolu i sprječavanje bolesti (CDC) te Američki fakultet opstetričara i ginekologa naglašavaju da ne postoje dokazi da bilo koja cjepiva, uključujući i COVID-19 cjepiva, utječu na plodnost.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti