Mogu li države EU-a pomoći boljoj prodaji električnih automobila?

Proizvođači automobila traže od vlada europskih država pomoć u povećanju prodaje električnih vozila, prvenstveno kroz subvencije i gradnju punionica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.09.2019. / 11:53

Punjenje e-vozila (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Europska unija želi drastično smanjiti emisiju štetnih plinova do 2030. godine, a jedan od načina ispunjenja tog cilja jest smanjenje broja automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem na europskim cestama. Velike automobilske kompanije ulažu milijarde dolara u električne automobile koji bi u budućnosti trebali zamijeniti benzince i dizelaše, no čini se da će proći još dosta vremena dok im se taj ulog ne isplati.

Porsche Taycan Službeno predstavljen prvi električni Porsche: Taycan je sportska zvijer!

Naime, usprkos tim velikim ulaganjima i sve većem broju dostupnih modela s elektromotorima, potražnja za e-automobilima i dalje je mnogo manja u odnosu na vozila s klasičnim motorima. Problemi vezani za električne automobile, odnosno razlozi zbog kojih velik dio ljudi ne razmišlja o skorašnjoj kupovini e-vozila dobro su poznati. Prvi je cijena jer takvi su automobili dosta skuplji u odnosu na benzince sličnih performansi, drugi je problem infrastruktura, odnosno nedovoljan broj stanica za punjenje baterija, dok se treći veliki problem odnosi na vrijeme punjenja baterije, koje je višestruko duže u odnosu na punjenje rezervoara današnjih automobila gorivom.

Iako se situacija polako mijenja te su e-automobili danas jeftiniji u odnosu na modele od prije nekoliko godina, punjenje je sve brže, a broj punionica raste, za većinu prosječnih korisnika to i dalje nije dovoljno te se pri kupovini novog automobila i dalje odlučuju na vozila s benzinskim ili dizelskim motorom.

VW ID.3 Električna revolucija: Ovo je najvažniji Volkswagenov automobil predstavljen u ovom stoljeću!

Tijekom ovotjednog autosajma u Frankfurtu europski proizvođači automobila upozorili su vlade zemalja članica EU-a da, ako žele smanjenje emisija štetnih plinova, moraju pomoći industriji električnih vozila. Pri tome prvenstveno misle na subvencije i povlastice (kakve već postoje u nekim zemljama, uključujući i Hrvatsku), ali i na infrastrukturu te zahtijevaju da se države aktivno uključe u gradnju i postavljanje stanica za punjenje električnih vozila.

Tranzicija prema automobilskom tržištu bez emisije štetnih plinova treba biti jednako podijeljena između proizvođača automobila, ali i država, koje također trebaju dati svoj udio u promjenama na tržištu, pogotovo zbog toga što je dio njih u budućnosti najavio zabranu prodaje automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Pitanje je hoće li vlade država EU-a reagirati na ovaj poziv automobilske industrije i aktivnije se uključiti u popularizaciju vozila s elektromotorima jer bi jeftiniji automobili i nove punionice sigurno utjecali na povećan interes kupaca za e-vozila.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti