Mogu li fotografije kuća sa Street Viewa otkriti kolika je vjerojatnost da doživite prometnu nesreću

Možemo se pitati je li riječ samo o slučajnosti i malom uzorku ili zaista postoji neka čudna povezanost na koju nam softver za strojno učenje ukazuje, a ljudsko oko nikada ne bi moglo pronaći takvu poveznicu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.05.2019. / 11:20

Prometna nesreća (Foto: Getty images)

Možete li na temelju fotografije nečije kuće predvidjeti kakav je rizik da će vlasnik te kuće doživjeti prometnu nesreću? Iako se čini da poveznice između izgleda kuće i prometnih nesreća nema, dvoje znanstvenika nedavno su objavili zanimljivo istraživanje koje nam pokazuje da bi mogla postojati neka "tajna veza". Łukasz Kidziński sa Standforda i Kinga Kita-Wojciechowska s fakulteta iz Varšave prikupili su podatke jedne osiguravajuće kompanije od oko 20 tisuća njihovih korisnika iz Poljske, koji uključuju i kućne adrese te su pronašli fotografije njihovih kuća na Googleovom Street Viewu (posebno su obratili pažnju na stvari poput starosti i tipa kuće te o održavanju kuća) i na tim podacima primijenili softver za strojno učenje.

Rezultati koji su dobili bili su prilično iznenađujući te su znanstvenici razvili model za procjenu rizika prometnih nesreća koji se pokazao učinkovitijim i preciznijim u odnosu na dotadašnje provjerene modele koje su koristile osiguravajuće kuće.

Iako je teško povezati ove stvari, znanstvenici kažu kako ono što je vidljivo na fotografijama kuća može poslužiti kao model za predviđanje prometnih nesreća, nevezano za klasične varijabli koje se inače koriste poput starosti kuće i kvartova u kojima se nalaze. "Ovo otkriće nije samo korak naprijed prema novim modelima procjene rizika, nego pokazuje i novi pristup društvenoj znanosti koji uključuje prikupljanje i analizu fragmentiranih podataka iz stvarnog svijeta", smatraju znanstvenici koji su sudjelovali u istraživanju.

Na prvi pogled rezultati ovog istraživanja nam govore: "Pokaži nam kuću na Street Viewu i reći ćemo ti kolika je vjerojatnost da ćeš doživjeti prometnu nesreću", komentirali su na The Guardianu te se možemo pitati je li riječ samo o slučajnosti i malom uzorku ili zaista postoji neka čudna povezanost na koju nam softver za strojno učenje ukazuje, a ljudsko oko nikada ne bi moglo pronaći takvu poveznicu. Npr. da li se loše održavana kuća i okućnica mogu povezati s nemarom kojeg bi ljudi mogli pokazati i za volanom?

Izvor: The Guardian

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti