Mogu li se stanice mozga ipak obnavljati?

Znanstvenici s tehnološkog sveučilišta u Queenslandu rade na istraživanju obnavljanja stanica.

Dino Musliu Dino Musliu | 29.11.2014. / 17:01

Mogu li se stanice mozga ipak obnavljati?

Znanstvenici s tehnološkog sveučilišta u Queenslandu rade na istraživanju obnavljanja stanica. Znanstvenici su uzeli matične stanice koštane srži i pretvarali ih u matične stanice mozga, te će tako pokušati poništiti štetu počinjenu pri moždanom udaru, fizičkim udarcima u glavu ili degeneričnim bolestima.

Tehnika koja je do sada korištena u liječenju podrazumijevala je pronalaženje načina na koji bi umjesto oštećenih stanica u mozgu njihovu ulogu preuzele druge stanice. Dakle, nije se radilo o stvaranju novih ili popravljanju tih stanica, nego su sasvim druge stanice vršile njihovu zadaću.

Istraživanje pokušava uvesti novosti i umjesto davanja istih funkcija drugim stanicama popraviti oštećene stanice kako bi one mogle obavljati svoje ranije funkcije. Cilj znanstvenika je pretvoriti matične stanice u moždane stanice, ali pri tome njih mora biti dovoljno da obavljaju sve što im je namijenjeno.

Ranije su drugi dijelovi mozga vršili ulogu oštećenog dijela, ali sada se radi na izravnom obnavljanju stanica te vraćanju njihove prvotne učinkovitosti. Dugo se smatralo da je takvo nešto nemoguće. Inače se stanice ostalih dijelova tijela same obnavljaju, ali kod stanica mozga nije uočeno dijeljenje i umnožavanje. 

Utvrđeno je kako se druge vrste matičnih stanica mogu pretvoriti u matične stanice mozga, te tako biti učinkovite bez da druge stanice u mozgu preuzimaju ulogu oštećenih stanica. Problem jeste pronalazak jednostavnih i sigurnih metoda zahvaljujući kojima bi nastalo dovoljno takvih stanica u mozgu, pogotovo jer im se broj s godinama smanjuje. Još uvijek se ne može očekivati da će se ovakvom metodom liječiti Parkinsonovu bolesti ili promjene uzrokovane povredama glave, ali svakako su dobar početak i daju nadu za liječenje oštećenih stanica mozga koje se do sada nisu mogle obnavljati. 

Izvor: sciencealert.com
Foto: flicker.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti