Mogu učiti, donositi odluke i same sebe programirati: Inteligentne metapovršine mogle bi promijeniti naše živote

Inteligentne metapovršine pojavile su se kao pametne platforme za kontrolu interakcija bez fizičke intervencije. Znanstvenici kažu da bi mogle mogle donositi odluke, samoprogramirati i kontinuirano učiti tijekom svog 'života'.

Branimir Vorša | 06.05.2022. / 16:02

Futuristička digitalna površina, ilustracija
Futuristička digitalna površina, ilustracija (Foto: Getty Images)

Manipulacija elektromagnetskim valovima i informacijama postala je vrlo važna u našem svakodnevnom životu. Inteligentne metapovršine pojavile su se kao pametne platforme za kontrolu interakcija valova, informacija i materije bez fizičke intervencije.

Te inteligentne metapovršine evoluirale su od konstruiranih kompozitnih materijala, uključujući metamaterijale i metapovršine. Kao društvo svjedoci smo značajnog napretka metamaterijala i metapovršina različitih oblika i karakteristika.

U radu objavljenom u znanstvenom časopisu eLight, profesor Tie Jun Cui sa Sveučilišta Southeast i profesor Lianlin Li sa Sveučilišta u Pekingu predvodili su istraživački tim koji je pregledao inteligentne metapovršine. U svojem radu istraživali su razvoj inteligentnih metapovršina s pogledom na budućnost.

Ovo polje je osvježilo ljudske uvide u mnoge temeljne zakone. Otključali smo mnoge nove uređaje i sustave, poput maskiranja, tuneliranja i holograma. Konvencionalne pasivne metapovršine pomaknule su se prema inteligentnim metapovršinama integracijom algoritama i nelinearnih materijala (ili aktivnih uređaja).

Tri ključna svojstva

Inteligentne metapovršine imaju tri ključna svojstva: digitalizaciju, programibilnost i inteligenciju. One pružaju važnu priliku za kontrolu interakcija bez ljudske intervencije. Digitalizacija omogućuje metapovršini da kodira, dekodira i pohranjuje digitalne informacije. Programabilnost znači da metapovršina može realizirati različite funkcije s jednim fizičkim entitetom. Inteligencija pokazuje da inteligentna metapovršina može donositi odluke, samoprogramirati i obavljati uzastopne zadatke bez ljudskog nadzora.

Inteligencija je srž, a algoritmi mogu dobro preuzeti tu ulogu. Umjetna inteligencija (AI) se brzo razvijala, posebno u rudarenju podataka i otkrivanju znanja. Dubinsko učenje pokazalo se iznimno korisnim u gotovo svim područjima znanosti i inženjerstva. Dubinsko učenje značajno je pozitivno utjecalo na polje metamaterijala i metapovršina. Nedvojbeno će iznjedriti sveobuhvatne i aktivne smjerove istraživanja.

U procjeni budućnosti inteligentnih metapovršina, bežični signali koji već postoje u našim životima, mogli bi biti od vitalnog značaja za daljnji razvoj tog polja. Razvoj 6G bežičnih komunikacija, zelenog interneta stvari (IoT) i digitalnog twinninga, ono je gdje bi inteligentne metapovršine mogle biti od koristi.

Znanstvenici kažu da mogu zamisliti da inteligentne metapovršine mogu učiti, donositi odluke, samoprogramirati i kontinuirano učiti tijekom svog 'života'. Inteligentna metapovršina je novi smjer istraživanja koji uključuje različite discipline. No, puno je otvorenih pitanja koja treba pažljivo rješavati u budućnosti.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti