Mona Lisa je živa i spremna otkriti sve svoje tajne i intrige

Posjetitelji će steći intiman uvid u sliku koja je već naraštajima predmet fascinacije.

Martina Čizmić | 17.06.2019. / 15:18

Mona Lisa u virtualnoj stvarnosti (Foto: HTC)

Kako bi u Francuskoj obilježio 500. obljetnicu smrti Leonarda da Vincija, Louvre priprema revolucionarnu retrospektivu Da Vincijeve umjetničke karijere, koja će za javnost biti otvorena od 24. listopada 2019. U sklopu te povijesne izložbe Louvre će prvi put ponuditi iskustvo virtualne stvarnosti, u sklopu kojega će priča o Mona Lisi, Da Vincijevu najpoznatijemu remek-djelu, postati stvarnost zahvaljujući HTC VIVE uređaju.

Iskustvo virtualne stvarnosti "Mona Lisa: s druge strane stakla"posjetiteljima će pružiti priliku da s tom slikom uspostave interakciju u virtualnome prostoru. Gledatelji će imati rijetku priliku uroniti u najpoznatiju sliku na svijetu stupajući iza stakla kako bi tom intrigantnom portretu pristupili izbliza na potpuno nov način koji će zauvijek promijeniti njihov doživljaj te slike.

Mona Lisa u virtualnoj stvarnosti (Foto: HTC)

Uz iskustvo virtualne stvarnosti "Mona Lisa: s druge strane stakla" posjetitelji će moći otkriti pojedinosti jednoga od najpoznatijih umjetničkih djela koje nisu vidljive golim okom. Budući da su u iskustvo uključeni rezultati novih znanstvenih istraživanja kojima su otkrivene tehnike kojima se umjetnik služio kako bi stvorio to remek-djelo, kao i više informacija o identitetu osobe koja je pozirala za portret, posjetitelji će steći intiman uvid u sliku koja je već naraštajima predmet fascinacije i intrige.

Ovo će kreativno iskustvo virtualne stvarnosti publici diljem svijeta pružiti nov uvid u Monu Lisu. A za sve one koji ne mogu do Pariza, iskustvo virtualne stvarnosti bit će dostupno i u inačici za kućno prikazivanje pomoću HTC-ove usluge digitalne pretplate VIVEPORT, kao i na drugim internetskim platformama za virtualnu stvarnost.

Povodom izložbe posvećene Leonardu da Vinciju Muzej Louvre s radošću objavljuje da će prvi put predstaviti iskustvo virtualne stvarnosti u suradnji s programom HTC VIVE Arts. Javnost će moći istražiti jedno iznimno remek-djelo uranjanjem u iskustvo virtualne stvarnosti. Zahvaljujući ovoj suradnji posjetitelji će moći upoznati samu Monu Lisu i naučiti više o njoj, nadilazeći tako mitove i legende koji je prate već više od 500 godina, istaknula je Dominique de Font-Réaulx, voditeljica Odjela za medijaciju i kulturni program u Louvreu.

Mona Lisa u virtualnoj stvarnosti (Foto: HTC)

U iskustvu "Mona Lisa: s druge strane stakla" ogledat će se revolucionarno djelovanje Leonarda da Vincija kao istinskoga renesansnog polihistora, koji se bavio znanošću, izumiteljstvom, arhitekturom i umjetnošću. Tim će se iskustvom virtualne stvarnosti odati počast umjetniku koji je tijekom cijele svoje bogate i utjecajne karijere neprestano prihvaćao inovacije uz odavanje priznanja Da Vincijevoj dugovječnoj ostavštini koja ga čini jednim od najvećih slikara u povijesti.

 

Počašćeni smo što imamo priliku blisko surađivati s Louvreom kako bismo im pomogli da u sklopu ove monumentalne izložbe pomoću HTC VIVE uređaja javnosti predstave svoje prvo iskustvo virtualne stvarnosti. Zahvaljujući ovom novom iskustvu publika diljem svijeta moći će pristupiti Moni Lisi u virtualnom prostoru te razgledati pojedinosti toga djela s bilo kojega mjesta na svijetu. Budući da će posjetitelji koji ne bi mogli posjetiti izložbu uživo dobiti pristup tome nevjerojatnom remek-djelu Leonarda da Vincija zahvaljujući našoj inačici za kućno prikazivanje, publika će dobiti dosad neviđen pristup Da Vincijevoj najslavnijoj slici, dodala je Victoria Chang, direktorica programa VIVE Arts u HTC-u.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti