'Moram ispuniti jedno obećanje': Objava koja će oduševiti ljubitelje legendarnog branda

Izvršni direktor BlackBerryja rekao je kako mora ispuniti obećanje ljubiteljima ove kompanije i predstaviti još jedan model s fizičkom tipkovnicom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.11.2016. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije nešto manje od dva mjeseca iz BlackBerryja su najavili 'kraj jedne ere' te je izvršni direktor kompanije John Chen rekao kako prestaju s razvojem vlastitog hardvera i u potpunosti će se fokusirati na softver i usluge. Ova odluka nije nikoga iznenadila jer BlackBerry već godinama 'preživljava' na tržištu pametnih telefona na kojem dominiraju Samsung, Apple i brojne kompanije čiji uređaji rade na Androidu – u pokušaju spašavanja čak je i BlackBerry zaigrao na kartu Androida, no pokazalo se da za njihove telefone ipak nema spasa. No, na iznenađenje mnogih, u intervjuu za Bloomberg prije nekoliko dana Chen je rekao kako mora ispuniti jedno obećanje, a to je još jedan pametni telefon s fizičkom tipkovnicom. Posljednji njihov model s fizičkom tipkovnicom bio je Android Priv koji je imao kliznu tipkovnicu, dok su posljednja dva modela DTEK 50 i 60 imala samo ekrane osjetljive na dodir, bez fizičke tipkovnice, a model na kojem sada rade bit će namijenjen 'staroj školi' ljubitelja BlackBerryja kojima je i dalje fizička tipkovnica puno draža od virtualne. Iako CEO kompanije nije dao nikakve detalje vezane uz ovaj uređaj, na GSM Areni kažu kako je vjerojatno riječ o modelu o kojem se do sada pisalo pod kodnim imenom Mercury.

'Kraj jedne ere': BlackBerry odustaje od proizvodnje pametnih telefona

Prema tim informacijama ovaj smartphone imat će ekran dijagonale 4,5 inča Full HD rezolucije, radit će na 2GHz osmojezgrenom Qualcommovom procesoru, imat će 3GB RAM-a, 32GB memorije, stražnju kameru rezolucije 18MP te prednju 8MP kameru. Kapacitet baterije iznosit će 3,400mAh, a Mercury će, kao i posljednji modeli ove kompanije, raditi na Androidu, verziji 7.0 Nougat. Također, trenutno nije poznato je li ovo 'posljednji pravi' BlackBerry na čijem su hardveru radili inženjeri iz ove kompanije ili će, kako je to Chen najavio još u rujnu, za razvoj hardvera biti zadužena neka od partnerskih kompanija, a nema nikakvih informacija niti o datumu predstavljanja ovog uređaja.  

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti