Moramo izvući važne pouke iz pandemije koronavirusa: "Čovječanstvu prijeti još 1,7 milijuna nepoznatih virusa"

Iz pandemije novog koronavirusa treba izvući važne pouke kako bi se iduća moguća pandemija, zapravo zaustavila na samom izvoru, odnosno prije nego li postane nova prijetnja čovječanstvu.

Branimir Vorša | 03.06.2020. / 12:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vodeći britanski znanstvenik upozorava da životinje u sebi nose gotovo dva milijuna virusa koji potencijalno mogu prijeći i na ljude te izazvati nove i opasne bolesti.

Dr. Peter Daszak, predsjednik EcoHealth Alliancea, rekao je za Sky News da iz pandemije koronavirusa moramo izvući važne pouke kako bi iduću pandemiju mogli zaustaviti na njezinom izvoru.

Analizirali smo broj nepoznatih virusa koji bi se mogli pojaviti u budućnosti i procjenjujemo da ih ima oko 1,7 milijuna, odnosno tipova virusa koji mogu zaraziti i ljude, pojasnio je Daszak.

To je doista značajna prijetnja u budućnosti. Mi znamo za svega nekoliko tisuća virusa, većina tek čeka da se pojavi, dodaje.

Vjeruje se da je virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest COVID-19, na čovjeka prešao sa šišmiša u Kini.

Studije provedene nad ljudima koji žive blizu pećina šišmiša u Aziji pokazale su da drugi virusi mogu zaraziti ljude, no da nisu dovoljno evoluirali da se počnu širiti u epidemijskim razmjerima.

Dr. Daszak naglašava da se treba napraviti svaki napor kako bi se otkrio genetski kod virusa koji žive u životinjama. Za to bi, procjenjuje, bilo potrebno 10 godina, nakon čega bi se mogla razviti i učinkovita cjepiva.

To bi pomoglo i lokalnim zajednicama koje žive na prvim linijama tih bolesti da promjene ponašanje koje ih izlaže riziku, dodao je Daszak.

Sve to danas je moguće jer se znanost u pandemiju koronavirusa uključila na načine koji su do prije nekoliko godina bili nezamislivi, od brzog otkrivanja genetskog koda virusa SARS-CoV-2, do otkrivanja mutacija tog virusa te pomoći superračunala. Sve to danas se može dobiti u nekoliko sati ili dana.

Izvor: Sky News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti