Može li čovjek (zasad) pobjeći trkaćem robotu? Odgovor pogledajte u videu

Ako ste se ikad pitali koliko brzo jedan robot može trčati ili koliko kilometara može prijeći na jednom punjenju, sad postoji odgovor i na to pitanje. Robot Cassie može pretrčati pet kilometara za 53 minute, nakon čega su joj baterije prazne.

Branimir Vorša | 29.07.2021. / 10:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pretrčati pet kilometara za 53 minute za robota je postignuće, no za čovjeka to je tempo poput malo bržeg hoda, a ne trčanja. No znanstvenici sa državnog Sveučilišta Oregon (OSU) u SAD-u natjerali su svojeg dvonožnog robota po imenu Cassie da trčeći prijeđe pet kilometara, što je prvi put da je neki robot to napravio.

Robot Cassie zapravo je OSU-ova varijanta Agility Roboticsa, koji već neko vrijeme zagovara komercijalnu uporabu dvonožnih robota. Cassie je bila prvi proizvod te tvrtke, a proizvedena je između 2017. i 2019. godine te se trenutačno o tom robotu brinu istraživački laboratoriji.

Sama tvrtka Agility u međuvremenu je proizvela novu verziju dvonožnog bota po nazivu Digit. Digit ima i ruke kojima rukuje paketima, a koristi ga i autokompanija Ford u sklopu istraživačkog projekta u autonomne dostavne robote.

Dva pada: Cassie jednom "zakuhala", a za drugi je kriv "trener"

Za dvonožne robote održavanje ravnoteže nije jednostavna stvar, no tim koji stoji iza Cassie tvrdi da bi se to moglo promijeniti s uporabom novih tehnika dubinskog učenja koje bi omogućile dvonožnim robotima da razviju nove načine za stabilizaciju tijekom kretanja.

Te metode ipak nisu bez mana. Cassie je naime dvaput pala tijekom svoje trke na pet kilometara. Prvi put je pala jer joj se računalni mozak pregrijao, a drugi put jer je osoba koja je upravljala njom prebrzo ušla u jedan zavoj.

Da, Cassie je na neki način zapravo robot na daljinsko upravljanje.

Znanstvenicu OSU-a međutim vjeruju da će roboti poput Cassie postati standard te da će imati suživot s ljudima i povećavati im kvalitetu života, kako kažu, u ne tako dalekoj budućnosti.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti