Može li jedan pametni prsten zaštititi NBA igrače od koronavirusa?

U Ouri tvrde kako s 90-postotnom točnošću mogu utvrditi hoće li netko oboljeti od bolesti COVID-19, i to čak tri dana prije pojave prvih simptoma

Martina Čizmić | 06.07.2020. / 12:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pandemija koronavirusa još uvijek traje, ali se zemlje diljem svijeta polako vraćaju normalnom načinu života. No otvaranje i povratak normalnom načinu života u današnje vrijeme znači i uvesti neke promjene u svakodnevne navike.

To su nošenje maski, rukavica, često pranje i dezinficiranje ruku i prostora u kojem boravimo, ali i korištenje pametnih načina praćenja širenja zaraze.

Jedan od takvih pametnih načina je i korištenje mobilne aplikacije za praćenje kontakata. Drugi je korištenje pametnog prstena. Upravo su igrači NBA lige dobili priliku da svoje zdravlje i performanse prate koristeći pametni prsten Oura ring.

Radi se o prstenu koji je osmislila finska tvrtka, a opremljen je cijelim nizom senzora koji prate zdravstveno stanje nositelja. Za 300 dolara (oko 2000 kuna) moguće je pratiti količinu i tempo spavanja, aktivnosti, fizičke spreme, ali i ukupno zdravstveno stanje.

Sveučilište Kalifornija u San Franciscu udružilo je snage s Ourom kako bi napravili studiju i utvrdili je li moguće kontinuiranim praćenjem zdravstvenog stanja prepoznati pojavu bolesti i prije pojave prvih simptoma.

U studiji će sudjelovati i NBA igrači koji se ovih dana pripremaju u Orlandu. Tako će liječnički timovi (kao i timovi u Ouri) moći pratiti njihovo zdravstveno stanje. S obzirom na to da u Ouri tvrde kako s 90-postotnom točnošću mogu utvrditi hoće li netko oboljeti od bolesti COVID-19, i to čak tri dana prije pojave prvih simptoma, za klubove i profesionalne igrače to bi mogla biti presudna informacija. Ne samo da će tako moći izbjeći karantenu za cijelu momčad, već će igrači moći početi primati terapiju u ranoj fazi bolesti i tako lakše preboljeti bolest te se što prije vratiti košarci.

Tko zna, možda je taj maleni prsten pravo rješenje za pandemiju koronavirusa. Barem dok se ne pronađe učinkovito cjepivo. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti