Pandemija koronavirusa još uvijek traje, ali se zemlje diljem svijeta polako vraćaju normalnom načinu života. No otvaranje i povratak normalnom načinu života u današnje vrijeme znači i uvesti neke promjene u svakodnevne navike.

To su nošenje maski, rukavica, često pranje i dezinficiranje ruku i prostora u kojem boravimo, ali i korištenje pametnih načina praćenja širenja zaraze.

Jedan od takvih pametnih načina je i korištenje mobilne aplikacije za praćenje kontakata. Drugi je korištenje pametnog prstena. Upravo su igrači NBA lige dobili priliku da svoje zdravlje i performanse prate koristeći pametni prsten Oura ring.

Radi se o prstenu koji je osmislila finska tvrtka, a opremljen je cijelim nizom senzora koji prate zdravstveno stanje nositelja. Za 300 dolara (oko 2000 kuna) moguće je pratiti količinu i tempo spavanja, aktivnosti, fizičke spreme, ali i ukupno zdravstveno stanje.

Sveučilište Kalifornija u San Franciscu udružilo je snage s Ourom kako bi napravili studiju i utvrdili je li moguće kontinuiranim praćenjem zdravstvenog stanja prepoznati pojavu bolesti i prije pojave prvih simptoma.

U studiji će sudjelovati i NBA igrači koji se ovih dana pripremaju u Orlandu. Tako će liječnički timovi (kao i timovi u Ouri) moći pratiti njihovo zdravstveno stanje. S obzirom na to da u Ouri tvrde kako s 90-postotnom točnošću mogu utvrditi hoće li netko oboljeti od bolesti COVID-19, i to čak tri dana prije pojave prvih simptoma, za klubove i profesionalne igrače to bi mogla biti presudna informacija. Ne samo da će tako moći izbjeći karantenu za cijelu momčad, već će igrači moći početi primati terapiju u ranoj fazi bolesti i tako lakše preboljeti bolest te se što prije vratiti košarci.

Oura prsten (Foto: Oura)

Tko zna, možda je taj maleni prsten pravo rješenje za pandemiju koronavirusa. Barem dok se ne pronađe učinkovito cjepivo. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju